fbpx
European Western Balkans
Region

Mediji: BiH kasni sa popunjavanjem upitnika

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina će po svemu sudeći postaviti još jedan neslavni rekord u regionu u procesu evropskih integracija jer će upitnik Evropske komisije, neophodan za razmatranje odobravanja statusa kandidata za članstvo u Uniji, verovatno popunjavati celu godinu iako je, na primer, Srbiji za to trebalo tek nešto više od mesec i po, prenose lokalni mediji u BiH.

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han upitnik koji sadržava nešto više od 3.200 pitanja doneo je u Sarajevo krajem 2016. godine a još nema naznaka kada bi odgovori mogli biti vraćeni u Brisel iako su vlasti u BiH same sebi zadale rok od šest meseci da obave taj zadatak kako bi u 2017. eventualno dobili kandidatski status.

“Tačno je, rokovi su probijeni, ali očekujem da ćemo u kasnu jesen imati sve odgovore”, rekao je Nikola Lovrinović, predsedavajući zajedničke komisije dva doma parlamenta BiH za evropske integracije kako ga citiraju banjalučke Nezavisne novine.

Ali i ako bi se Lovrinovićeve prognoze pokazale utemeljenima to još uvek ne znači kako će u Evropskoj komisiji tokom jeseni i moći početi procenjivati odgovore iz BiH jer ostaje problem prevođenja dokumenata na engleski jezik pa je i u najoptimističnijoj varijanti izgledno kako ispravno popunjeni upitnik neće biti spreman pre kraja godine, prenela je HINA.

Još ranije se ispostavilo kako su pitanju prevođenja u BiH pristupili prilično birokratski raspisavši za to javni konkurs čije uslove jednostavno nije bilo moguće ispuniti s obzirom na to da u toj zemlji nema prevodilačke agencije sa stotinama zaposlenih.

U jednom se trenutku razmišljalo i o rezervnoj opciji predavanja upitnika s odgovorima na hrvatskom kao jednom od službenih jezika EU.

Rešenje je na kraju pronađeno tako što će prevođenje na engleski jezik raditi prevodioci s kojima će biti sklapani pojedinačni ugovori.

Niti za jednu državu regije s ambicijama za članstvo u EU to nije bio takav problem kao za BiH.

Najbrže je upitnik popunila Srbija kojoj je za to trebalo 45 radnih dana, Hrvatska je taj zadatak obavila za tri meseca dok je Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji trebalo po četiri meseca.

U slučaju BiH problem je nastao u funkcioniranju tzv. mehanizma koordinacije uspostavljenog kako bi ta zemlja s Briselom komunicirala “jednim glasom”.

Iz Evropske komisije odavno su poručili da nemaju nameru da pregovaraju pojedinačno sa predstavnicima svake županije, entiteta ili distrikta Brčko i zatražili su da BiH sama nađe način kako će komunicirati s Unijom pri ispunjavanju uslova neophodnih za članstvo.

Mehanizam koordinacije o čijem se ustrojstvu pregovaralo godinama zamišljen je kao skup niza radnih tela što ih čine predstavnici različitih nivoa vlasti koji se onda dogovaraju o tome kako ispuniti uslove koje postavlja EU.

Na tom su posebno insistirale vlasti Republike Srpske uz argumentaciju da žele da taj entitet bude “vidljiv” u procesu evropskih integracija.

Ali, upitnik sadrži i pitanja oko kojih u BiH nema niti je moguće postići bilo kakvu suglasnost.

Povezani članci

Brnabić sa američkim potpredsednkom Pensom u Podgorici

EWB

Borisov i Zaev potpisali Sporazum o dobrosusedskoj saradnji

EWB

Forum u Albahu: Vučić i Tači diskutovali sa panelom o korekciji granica

EWB