fbpx
European Western Balkans
Region

Mediji: EU trebalo da sačeka formiranje kosovske vlade

Hašim Tači i Federika Mogerini; Foto: Evropska komisija

PRIŠTINA – Kosovski mediji analiziraju danas susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija i šefice evropske diplomatije Federike Mogerini u Briselu i konstatuju da bi EU trebalo da sačeka formiranje vlade i sagledaju stav buduće izvršne vlasti prema dijalogu, pre nego se preduzmu naredni koraci.

Prištinski Zeri, naime, tvrdi da je jučerašnji sastanak Vučića i Tačija izazvao pomešane reakcije na Kosovu.

Prema tom listu deo političke javnosti smatra da kosovski predsednik dijalog koristi u svoju korist, dok drugi navodno veruju da je on prava osoba da predvodi taj proces.

Koha ditore, međutim, navodi da samo ukoliko kosovski izbori rezultuju ubedljivom pobedom predizborne koalicije okupljene oko Tačije DPK, dijalog Beograda i Prištine bi u tom slučaju mogao biti i formalno podignut na predsedničko nivo.

Analitičari, naime, za Kohu kažu da Tači koristi dijalog za svoju promociju iako problemi do sada izneti u tom procesu spadaju u dužnosti ministarstava i vlade, a ne predsednika.

“Štaviše, niko nije dao mandat Tačiju da vodi dijalog u Briselu”, naveo je analitičar Imer Muškolaj.

Muškolaj smatra da Tači koristi institucionalni jaz na Kosovu da reklamira sebe.

“Skupština bi trebalo da odluči o tome ko će predstavljati Kosovo u dijalogu sa Srbijom. Pokušaji gospodina Tačija da se uključi u dijalog nisu slučajni i odgovaraju samo njemu. Njegovi ciljevi su sada postali očigledniji kada se očekuju prve optužbe specijalnog suda”, navodi Muškolaj za Kohu.

Povezani članci

Crnadak: BiH na prekretnici svog evropskog puta

EWB

Zaev i zvanično mandatar za sastav Vlade Makedonije

EWB

Marković: Nema slobodne i mirne Evrope bez stabilnog Balkana

EWB