fbpx
European Western Balkans
Društvo

Mediji i civilno društvo u poseti Tirani – Evropskoj prestonici mladih

Foto: Puls Evrope

TIRANA – Predstavnici medija i organizacija civilnog društva iz Srbije boravili su u petodnevnoj poseti Tirani, koja je proglašena za Evropsku prestonicu mladih 2022. godine. Poseta je realizovana u okviru projekta „Puls Evrope – Medijske posete EU“, finansiranog od strane Evropske unije, uz podršku Nacionalnog kongresa mladih Albanije i grada Tirane.

Evropska prestonica mladih titula je koju svake godine dodeljuje Evropski omladinski forum. Glavni grad Albanije kao ovogodišnji nosilac nagrade pripremio je bogat program sa ciljem podsticanja participacije mladih i njihovog osnaživanja. Preko stotinu događaja fokus je stavilo na potrebe mladih i oblikovanje njihove bolje budućnosti.

U poseti koja je realizovana od 3. do 8. jula, srpski predstavnici obišli su najpre Evropsku kuću koja se nalazi u centru grada. U ovim prostorijama sastali sa sa savetnicom albanskog premijera Odetom Barbullushi i sa njom razgovarali o regionalnoj saradnji i položaju mladih u Albaniji. Pored toga, učesnici su imali prilike da obiđu Nacionalni istorijski muzej i Pozorište lutaka čiji su delovi usled oštećenja u zemljotresu 2019. godine u procesu obnove. Radovi se vrše u okviru projekta EU4Culture Albania koji sprovodi Kancelarija Ujedninjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Srpske medije i predstavnike civilnog društva ugostio je i Nacionalnog kongresa mladih Albanije, gde su prisustvovali predstavljanju projekta Empowerment of Academic Youth. Radionice za predstavnike civilnog društva organizovane u kancelarijama ove nevladine organizacije pružile su priliku za bolje upoznavanje sa njenim radom i članovima.

Foto: Puls Evrope

Na sastanku sa srpskim predstavnicima, gradonačelnik Tirane Erion Veliaj  govorio je o projektima za poboljšanje života građana Tirane. U prostorijama sprske ambasade u Tirani, učesnike na projektu ugostio je i ambasador Srbije Slobodan Vukčevič.

O iskustvima regionalne saradnje među mladima, učesnici su imali prilike da razgovaraju i sa Generalnim sekretarom Regionalne kancelarije mladih (RYCO) Albertom Hanije, koji je poručio da je značajno što je Tirana evropska prestnica mladih jer je ta kancelarija okrenuta saradnji mladih a planiraju niz aktivnosti u okviru obeležavanja titule omladinske evropske prestonice.

“Podržavamo celu inicijativu ‘Tirana Evropska prestonica mladih’ sa našim aktivnostima, naše aktivnosti su deo njihovog kalendara a trudimo se da sve svoje aktivnosti koje radimo a imaju regionalnu dimenziju, fokusiramo u Tiranu koja ima epitet prestonice mladih”, rekao je on.

Projekat Puls Evrope – Medijske posete EU sprovodi Goethe-Institut u Srbiji u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije i Centrom za kulturnu dekontaminaciju. Projekat podržava novinare elektronskih, štampanih i onlajn medija iz Srbije da istražuju primere dobre prakse u zemljama EU i tako približe proces evropskih integracija, ali i samu EU građanima Srbije.

Učesnici na projektu bili su novinari Radio televizije Srbije, agencije Beta, dnevnih novina Blic, magazina Nedeljnik, radia Beograd, medija N1 i Danas, kao i predstavnici Centra savremene politike, Instituta za evropske poslove, Inicijative mladih za ljuska prava, Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradske otvorene škole.

Povezani članci

EU ne može da priušti da ne sasluša doprinose sa Zapadnog Balkana

EWB

Mladi u Srbiji malo veruju u EU

EWB

Evropski izbori i budućnost EU: Jača desnica, mejnstrim partije zadržavaju većinu

EWB