fbpx
European Western Balkans
Region

Mediji: Lepa kulisa, malo sadržaja

Samit u Trstu; Foto: Evropska komisija

BEČ – Austrijska štampa analizira danas zaključke Samita o Zapadnom Balkanu u Trstu i u kritičkom osvrtu konstatuje da će domaćin narednog skupa iduće godine biti Velika Britanija iako, kako se navodi, mnogi smatraju da država koja želi da istupi iz EU nije najbolji mentor za one koji bi da se učlane.

Prema pisanju bečkog Standarda, nemačka kancelarka Angela Merkel je, protiv volje ministarstva spoljnih poslova, odlučila da u ovaj proces ipak uključi London, želeći, kako se navodi, da izbegne vanredne zahteve Britanaca i par zajedničkih projekata.

Ovaj bečki dnevnik smatra da je za prave promene potrebno bolje analizirati, staviti na raspolaganje više novca, ali i isprobati nešto novo s obzirom na to da, kako se navodi, jučerašnji skup u Trstu nije doneo ništa novo, osim što je “kulisa bila dobra za slikanje političara”.

Dnevnik podseća da je dogovoreno da se potroši 195 miliona evra u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji za autoputeve, luke, konektore gasa.

Mobilnost stručnjaka, piše list, trebalo bi da bude povećana, a digitalizacija podsticanja.

„Ideje za zemlje Zapadnog Balkana su svake godine na Samitu veoma slične. Pri tom dosadašnje strategije u regionu nisu doprinele daljem približavanju EU, jer državama nedostaju efikasne administrativne strukture kako bi novac uopšte mogle korisno primeniti. Za prave promene neophodno je bolje analizirati, više novca I nešto novo”, piše list.

Berlinski proces do sada nije doneo mnogo jer zemlje EU već godinama ne sprovode ozbiljno širenje.

Sve nade, konstatuje list, usmerene su na francuskog predsednika Emanuela Makrona, opravdano ili ne.

Bečki dnevnik Prese, s druge strane, podseća da region Zapadnog Balkana već dugo čeka na približavanje EU, od obećanja u Solunu pre 14 godina, a da su od tada samo Hrvatska i Slovenija pristupile Uniji.

„Dok se u EU širio umor od proširenja od Beograda do Tirane opala je privlačnost Brisela. I pored svih reči o evropskim vrednostima u regionu su korumpirane vođe postajale sve snažnije. Istovremeno druge sile pristižu na Balkan, moći koje ne postavljaju neprijatna pitanja, kao što su Turska, Rusija, Zalivske države I pre svega Kina, koja ulaže veliki novac svojim projektom “Puta svile”, ističe list.

Cilj novca koji EU ulaže kroz Berlinski proces, dodaje dnevnik, je da se ojača povezanost među balkanskim državama.

List konstatuje da tamo gde dve države sarađuju i gde stoje finansijski ćupovi na raspolaganju razvija se veoma brzo birokratija.

Na bečkom Samitu, podseća se, nastala je ideja investicionog foruma privrednih komora, čiji će, kako se navodi, sekretarijat biti u Trstu.

„Na Zapadnom Balkanu treba da nastane zajednički ekonomski i civilni prostor kako bi države bile spremne za EU, logika je Berlinskog procesa. Evropa je skoro naterana da se angažuje, jer šta bi bila alternativa – povratak u nestabilnost, približavanje Moskvi ili Pekingu“, upozorava list.

Povezani članci

Flesenkemper: Balkanu treba 25 godina da dostigne EU

EWB

Počeo sastanak u Trstu na najvišem nivou

EWB

Kaplan: Jedino EU može da stabilizuje Balkan

EWB