fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Mediji o Berlinu: Crveni karton za podelu Kosova, predlog “dvostrukog suvereniteta”

Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić; Foto: Evropska unija

BEOGRAD/PRIŠTINA/BERLIN – Regionalna konferencija u Berlinu o Zapadnom Balkanu na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel ovih dana u fokusu je kako domaćih tako i inostranih medija.

Tako bečki dnevnik “Standard” tvrdi da je cilj predstojeće regionalne konferencije da se „sahrani“ plan o razmeni teritorija, dodajući da kabinet nemačke kancelarke Angele Merkel namerava da predloži specijalni status za sever Kosova.

List podseća da je Nemačka striktno protiv ideje promene granica, što su podržali visoka predstavnica EU Federika Mogerini, evropski komesar Johanes Han i savetnik u američkoj administraciji Džon Bolton, ali i Austrija i Mađarska, što je, dijametralno suprotno dosadašnjoj politici zapada, prenosi Tanjug.

„Standard“ tvrdi da je ideja razmene teritorija pre svega kod Srba južno od Ibra izazvala veliki strah od progona, kao i da su SAD, u međuvremenu, prema diplomatskim krugovima, odustale od ove ideje, jer je spoznato da bi to bilo povezano sa pravnim i bezbednosnopolitičkim teškoćama.

U Berlinu, prema listu, svakako smatraju da je važnije da se postigne „dobar sporazum“ između Beograda i Prištine, nego brzi dogovor, a taj stav deli i Francuska, kojoj je na Balkanu pre svega važno da se uspostavi veća vladavina prava.

Gazeta ekspres: Dvostruki suverenitet bez podele teritorije

Prištinska “Gazeta ekspres” pozivajući se na neimenovane izvore piše da će Francuska i Nemačka predstaviti na sastanku u Berlinu plan za sporazum Beograda i Prištine, koji bi donekle zadovoljio zahteve Beograda, i da se radi o ideji dvostrukog suvereniteta, ali ne uključuje podelu teritorije.

“Govori se o dvostrukom suverenitetu. Kosovo će očuvati teritorijalni integritet, ali će Srbija uživa neki suverenitet nad kosovskim Srbima i srpskim crkvama”, tvrdi izvor ovog lista.

Prema njegovim rečima, moguće je da će Kosovo preneti deo svog suvereniteta na Brisel, a Brisel će to preneti na Srbiju, kako ideja ne bi zvučala previše agresivno.

Plan koji će predstaviti nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron u Berlinu 29. aprila ne uključuje teritorijalno razdvajanje, navodi list.

Šta kažu zvaničnici Kosova i Srbije?

Predsednik Kosova Hašim Tači negira da će na skupu u Berlinu, biti potpisan bilo kakav sporazum ili nacrt sporazuma Beograda i Prištine.

Tači je na svom fejsbuk profilu naveo da je on u stalnoj komunikaciji sa međunarodnim partnerima o razvoju događaja na Kosovu i, kako je rekao, Zapadnom Balkanu.

Na tom skupu, naveo je Tači, neće biti nikakvih tajnih dogovora, već je to samo nastavak interesa Nemačke i Francuske za Kosovo i region u celini. Na kraju skupa će kako kaže biti potpisana zajednička izjava kojom će biti potvrđena evropska perspektiva Kosova i Srbije.

Napisao je i da bi za Kosovo bilo veoma loše ako na ovom sastanku Francuska i Nemačka ne uspeju da usklade svoje stavove o odluci o viznoj liberalizaciji za naše građane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbiji sledi izuzetno težak period, da će se od nje tražiti priznanje pune nezavisnosti Kosova, bez podela, na punoj i celovitoj teritoroji nezavisnog Kosova.

“Tamo nas ne čeka ništa dobro, odmah da znate i ne očekujem ništa dobro. Jedino očekujem početak zahteva za novi format, gde bi cilj trebalo da bude priznanje nezavisnosti a da Srbija ne dobije ništa ….”, rekao je Vučić i rekao da neće prihvatiti da se nastave razgovori bez ukidanja taksi.

Dvostruki suverenint o kome pišu mediji jeste samo pretpostavka i ne postoji nigde u svetu, komentar je ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića.

Povezani članci

Vejvoda: Grenelova akcija razbudila EU, aktivirala se u vezi s Kosovom

EWB

Biber: Sporazum da vodi zameni ili ukidanju Rezolucije 1244

EWB

Ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske: Obnoviti dijalog Beograda i Prištine

EWB