fbpx
European Western Balkans
Politika

Počeli medijski dani Zapadnog Balkana u Tirani

Medijski dani EU - Zapadni Balkan; Foto: Evropska komisija

TIRANA – Premijer Albanije Edi Rama i evropski komesar za proširenje Johanes Han danas su u Tirani otvorili Medijske dane Zapadnog Balkana u Tirani.

Otvarajući Medijske dane Zapadnog Balkana, Han je istakao da su jaki i nezavisni mediji predvodnici demokratske transformacije.

On je izrazio uverenje da će Medijski dani Zapadnog Balkana ohrabriti vece medijske slobode i doprineti stvaranju uslova za dinamično medijsko okruženje, sposobno da se suoči sa velikim izazovima u ovom sektoru.

Primetili smo široku zloupotrebu tužbi za klevetu, kako bi se ometao rad novinara koji kritikuju i alarmirali smo svoje partnere na Zapadnom Balkanu zbog lošeg funkcionisanja medija, ukazao je Han, ali i zbog reklamnog tržišta kojim se podriva nezavisnost u izveštavanju.

Prisutno je i nedozvoljeno korišćenje javnih sredstava u medijima, čime se stvara politička pristrasnost, predočio je Han.

Skrenuli smo i na to pažnju, rekao je Han, koji smatra da su politički lideri u državama kandidatima i onim državama koje pregovaraju o članstvu odgovorni da garantuju slobodu medija, uključujući bezbednost i pristojne uslove za život novinara.

Han je naglasio da je sloboda medija važan indikator funkcionisanja vladavine prava, kada se posmatra iz perspektive pristupanja EU, i da se to pitanje redovno razmatra u kontaktima evropskim zvaničnika sa relevantnim autoritetima.

Kritičko izveštavanje je ključno za demokratiju, medije i nezamenljiv je elemenat sistema koji funkcioniše po principu provere.

Han je takođe najavio da će na osnovu govora predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera o evropskoj perspektivi za sve zemlje regiona, u februaru biti objavljena strategija za Zapadni Balkan nakon čega će uslediti izveštaji o zemljama kandidatima.

“Onda će, prvi put posle 15 godina, posle Soluna 2003. godine, biti održan samit Zapadnog Balkana i EU koji će u maju 2018. organizovati Bugarska kao predsedavajuća Uniji”, rekao je Han.

 

Povezani članci

Brnabić : Punopravno članstvo u EU ključni prioritet Srbije

EWB

Holandski parlament traži suspenziju bezviznog režima ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji

EWB

Vučić na GLOBSEC-u: Srbi nemaju ništa protiv Ukrajinaca, ali pamte 1999.

EWB