fbpx
European Western Balkans
Društvo

Međak: Kašnjenje Srbije u evropskim integracijama povećava ekonomski jaz sa EU

Vladimir Međak; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak izjavio je da kašnjenje Srbije u pristupanju Evropskoj uniji dovodi do povećanja siromaštva u zemlji i dodao da je ulazak u EU šansa da Srbija izađe iz zone siromaštva, prenosi Beta.

“Rumunija je ove godine izašla iz zone država s niskim prihodom i to posle 13 godina članstva u EU. Njihov BDP je 80 posto veći nego naš, bugarski 20 posto, mađarski više od 100 posto. Ako se ovako nastavi, jaz između nas i Mađarske biće kao što je sada jaz između nas i Austrije”, rekao je Međak za nedeljnik Hrvatska riječ iz Subotice.

Prema njegovim rečima, to je ono što građani već vide kada razmišljaju o budućnosti svoje dece.

“Zato naša deca odlaze na Zapad – da bi lično sustigli ono što smo kao država izgubili. A kada izgubite stanovništvo, sve druge politike padaju u vodu”, kazao je Međak.

On je ocenio da Kosovo služi kao “pokrivalica” za druge probleme koje društvo u Srbiji ima.

“Dijalog o Kosovu, koji se tiče poglavlja 35, napredovao je brže od ostalih pristupnih pregovora. Kosovo nije najveći problem u evropskim integracijama i ni u jednom izveštaju nema krupnih primedbi koje se tiču Kosova. Srbija je potpisala Briselski sporazum i uglavnom smo ga sproveli”, naveo je Međak.

Povezani članci

Mala i srednja preduzeća pokretači razvoja na lokalu

EWB

Danas: Imenovan novi UO Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, na čelu Ivan Vejvoda

EWB

Prvih 10 kontejnera za potrebe trijaže i urgentnog zbrinjavanja postavljeni u Beogradu

EWB