fbpx
European Western Balkans
Politika

Međak: Neizvesno otvaranje pregovaračkih klastera u decembru

Vladimir Međak; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak izjavio za je da nije izvesno da će u decembru biti otvoreni pregovarački klasteri tri i četiri, jer vlast, od poslednjeg izveštaja Evropske komisije, nije skoro ništa uradila kada je su pitanju borba protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala, vladavina prava i sloboda medija, prenosi N1. 

Međak je agenciji Beta rekao da su u međuvremenu pokrenute istrage protiv pojedinih organizovanih kriminalnih grupa, ali da se nije istraživala njihova povezanost sa predstavnicima vlasti.

„Nezavisnog pravosuđa neće biti dok se ne usvoje ustavni amandmani. Čudno je da je oformljena Radna grupa za pisanje amandmana, iako je Vlada Srbije donela amandmane koje je pre tri godine navodno usvojila i Venecijanska komisija“, kazao je potpredsednik Evropskog pokreta.

On je izjavio da od poslednjeg izveštaja EK iz marta ove godine nije napravljen pomak ni kada je u pitanju sloboda medija u Srbiji.

„Vlast ponovo pravi spiskove medija koji navodno rade za zapad i zapravo pokreće kampanju protiv svih medija koji nisu pod njenom kontrolom. To je potpuno sumanuto, jer s takvim odnosom prema nezavisnim medijima EU nas neće prihvatiti“, istakao je on.

Međak je dodao da je Srbija s nekoliko godina zakašnjenja i skoro dve godine potpunog zastoja „uhvatila priključak“ u pregovaračkom procesu za učlanjenje u EU, jer je podnela pregovaračke pozicije koje se odnose na poglavlje 10 – informaciona društva i mediji, poglavlje 15 – energetika, poglavlje 16 – porezi i poglavlje 19 koje se odnosi na socijalnu politiku i zapošljavanje.

„Sva ova poglavlja pripadaju klasterima tri i četri, u pristupnim pregovorima za članstvo u EU“, naveo je Međak.

Prema njegovim rečima, vlast pokušava da prikaže da je i dalje na evropskom putu samo da bi EK u godišnjem izveštaju u oktobru saopštila da je došlo do nekih pozitivnih pomaka, što bi uslovilo otvaranje klastera tri i četri.

„Ali o njima se neće odlučivati samo na osnovu sadržaja naših pregovaračkih pozicija u tim poglavljima, nego će se uzeti i obzir napredak kada je u pitanju vladavina prava“,  zaključio je Međak.

Povezani članci

EU povodom Vulinove izjave: Nužno promovisati pomirenje

EWB

Godišnji izveštaji o državama Zapadnog Balkana tek posle evropskih izbora

EWB

Važno da do sredine maja ispunimo kriterijume

EWB