fbpx
European Western Balkans
Politika

Međak: Nije dobra pozicija za Srbiju da njeno pristupanje EU zagovara Mađarska

Vladimir Međak; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Mađarska pokušava da ojača svoju poziciju u Briselu zagovaranjem proširenja Evropske unije i članstva Srbije u EU, izjavio je potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Vladimir Međak, prenosi N1.

“Sa naše tačke gledišta, ako hoćete da vaše pristupanje zagovara država koja je već ocenjena kao neko ko ne poštuje vrednosti Evropske unije, to nije dobra pozicija”, rekao je Međak.

Prema njegovim rečima, u EU postoji jasna podela na one koji se zalažu za vladavinu prava i zemlje poput članica Višegradske grupe u kojoj su Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska.

On je ocenio da Srbija sve više dobija imidž nekoga ko se svrstava u tu grupaciju, upozoravajući da je Mađarska pod stalnim kritikama Brisela i drugih članica EU druži niz godina.

“Pozicija Mađarske je sve slabije u smislu da nešto ozbiljnije utiče na prilike u Uniji”, izjavio je potpredsenik Evropskog pokreta.

On je za N1 rekao da je pozicija Mađarske u ovom trenutku defanzivna – može nešto da uradi da zaštiti sebe, ali ne može da nameće odluke i agendu, kao na primer u politici proširenja.

Međak je dodao da nije dobro kad se dobri odnosi držva zasnivaju na dobrim odnosima između njihovih vladajućih partija.

Upitan o izjavi Vučića da je Mađarska “faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu”, Međak kaže da ima problem sa samim konceptom faktora stabilnosti.

“Imali smo jedan ‘faktor stabilnosti’ devedesetih pa se sećamo kako je on završio i kako je Srbija sa njim završila”, rekao je on.

Međak je zaključio  da je smanjivanje međuetničkih incidenata, koje je predsednik spomenuo, pozitivno i nešto na čemu treba raditi.

Mađarski premijer boravi u poseti Srbiji nedugo nakon što je predstavio svoj predlog reforme EU u sedam tačaka, od kojih je u jednoj navedeno i to da bi Srbija trebalo odmah da bude primljena u članstvo EU. U domaćoj javnosti već se govorilo o tome da ovakve „preporuke“ Srbiji, upućene od strane Mađarske koja se sve više udaljava od politike Unije, nisu dobar glas za Srbiju.

Orbanov predlog reforme EU doživeo je brojne kritike i od šefova evropskih država, a nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da mađarska vizija budućnosti EU predstavlja ozbiljan problem jer se značajno razlikuje od vizije ostalih članica.

 

Povezani članci

Vučić: Blokada pregovora sa EU ako Srbija ne prihvati evropski predlog za dijalog sa Kosovom

EWB

Poslanici Evropskog parlamenta i Narodne skupštine o odnosima EU i Srbije u sredu

EWB

Janjić: Unutrašnji dijalog je završen

EWB