fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Međak o merama Hrvatske: Države regiona da ne dozvole takvo ponašanje

Vladimir Međak; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Države Zapadnog Balkana mogu da uvedu kontramere, to je iznuđen potez, moraju da pokažu da su ozbiljne i da neće da dozvole takvo ponašanje, kaže za N1 bivši član pregovaračkog tima sa Evropskom unijom Vladimir Međak.

Pored ovog rešenja Međak smatra da postoji još jedno – da Evropska komisija uputi pismo Hrvatskoj u kojoj će tražiti rešavanje problema, što kaže Međak, može da potraje i do tri meseca.

“Ovo je šteta za Hrvatsku, za EU, za sve. Gubljenje vremena i novca, treba da govorimo o tome kako da poboljšamo trgovinu i zaradimo više novca”, ističe Međak.

Međak objašnjava da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju zabranjuje uvođenje carina i mera i smatra da je mera hrvatske jednaka dejstvu carina.

“SSP dozvoljava da se na granici naplaćuju takse koje se odnose na kontrole. One moraju biti proporcionalne i adekvatne ceni koštanja. Ako su sada povećane 22 puta, onda je pitanje da li su one bile potcenjene ili sada ta cena nije adekvatna. Zabranjena je diskriminacija uvoza robe”, kaže Međak.

Sa ovim je saglasan i doskorašnji savetnik u Privrednoj komori Srbije, Bojan Đurić, koji smatra da je ponašanje Hrvatske neprihvatljivo.

„Postoje poslovi koji su ugovoreni, bilo koja vrsta carine se prelije na finalnog kupca, to će pojačati pritisak na Hrvatsku, koja nije zemlja koja ima uticaj u EU“, kaže Đurić.

Ono što zabrinjava je to da su merama uglavnom obuhvaćene sezonske namirnice – lubenice, dinje, tikvice.

Međak smatra da ovim potezom Hrvatska želi da zaštiti domaću proizvodnju i dodaje da je verovatno plan Hrvatske da mera ostane na snazi dok se domaći rod ne potroši.

Jedan od uslova za članstvo Srbije u EU jeste da Srbija postane članica STO. Da je to do sada postala, Srbija bi mogla da tuži Hrvatsku za nadoknadu štete. Međutim, ostaje na državama regiona – Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori, koje su već članice, da to učine.

Ministri BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije usaglasili su juče na sastanku u Sarajevu sedam zaključaka povodom trgovinskih mera Hrvatske za poljoprivredne proizvode iz trećih zemalja i potpisali zajedničko pismo koje će biti upućeno Evropskoj komisiji.

Povezani članci

Bulc: Radite kao da ste već deo EU

EWB

Čadež: Sredstva iz EU imaju veliki značaj za ceo region

EWB

Srpski privrednici na sajmu u Prištini

EWB