fbpx
European Western Balkans
Društvo

Međak o pristupanju EU do 2026: Sve reforme bi morale da se završe do 2023.

Vladimir Međak; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Da bismo postali članica Evropske unije do 2026. godine, usklađivanje mora biti gotovo do septembra 2023, poslednje poglavlje zatvoreno do decembra 2023, a do juna 2024. potpisan Ugovor o pristupanju, ocenio je potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak.

Pošto je ova godina već skoro izgubljena, a 2022. su predsednički izbori, ostaje 27 meseci za sve, napisao je Međak na Tviteru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak u Briselu da veruje da će se do kraja mandata nove vlade, 2024. godine, završiti pristupni pregovori Srbije i EU, što znači da bi bilo realno, kaže, Srbija mogla da postane članica Unije do 2026. godine.

“To je moja nada i moje verovanje, a više od toga ne mogu da vam kažem (…) Suština odnosa Srbije i EU će biti kako da Srbija ubrza put i da dobije garancije za prijem u EU, ukoliko ispuni sve što se od nje traži (…) Čini mi se da postoji dobra klima u EU da se razmatra ubrzani napredak Srbije, ali i veća želja kod nas i povoljnija situacija da ubrzamo put”, rekao je Vučić.

Povezani članci

OCD: Skupština poligon napada na nezavisne medije i pojedince

EWB

Promena Ustava usmerena na konsolidaciju pravnog sistema Srbije

EWB

Pandemija COVID-19 i radna prava u Srbiji

EWB