fbpx
European Western Balkans
Politika

Međak: Srbija po prvi put ima jasan vremenski rok za reforme

Vladimir Međak; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Srbija ima jasan vremenski rok za planiranje reformi neophodnih za članstvo, te je ovim potezom EU data jasna vremenska perspektiva, piše za NIN predsednik istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji, Vladimir Međak.

Nakon što je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker za 2018. godinu najavio izradu Strategije za uspešno pristupanje Crne Gore i Srbije 2025. godine, čini se da se pažnja EU preusmerila ka Zapadnom Balkanu.

„Nakon samita EU u martu, na kome proširenje nije ni pomenuo, Junker sada pravi potpuni zaokret i proširenje ne samo što vraća u fokus EU, već pristupanje ove dve države postavlja kao zadatak“, objašnjava Međak.

On navodi i nekoliko faktora koji su mogli da utiču na donošenje ovakve odluke, poput posledica Bregzita na EU ali i Zapadni Balkan, kao i jačanje uticaja drugih faktora u regionu.

Godina koji je Junker pomenuo – 2025., prouzrokovala je različite reakcije i tumačenja u javnosti.

„Komisija 2025. navodi kao rezultat proste računice koliko Srbiji, u najboljem slučaju, treba vremena da pregovore završi ako u procesu angažuje svoje kapacitete“, ističe Međak.

Da bi to uspela, Međak navodi nekoliko ključnih stvari koje Srbija mora da učini, da bi pristupila EU do 2025.

„Srbija bi morala da potpiše Ugovor o pristupanju najkasnije decembra 2023, za to je neophodno da Srbija najkasnije tokom 2020. dobije merila za zatvaranje ključnih poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost), kako bi imala bar tri godine da ih ispuni. Uslov za dobijanje tih merila je obezbeđivanje nezavisnosti pravosuđa što bi donele izmena Ustava Srbije u 2018. i set pratećih zakona tokom 2019. Vladinim Akcionim planom za poglavlje 23 ove izmene su bile predviđene za 2017/2018, ali se sa primenom tog plana već sada kasni godinu dana“, objašnjava Međak.

On dodaje i da bi poglavlje 35 u okviru koga je dijalog sa Prištinom, mogao da ubrza tempo pa se može pretpostaviti da će normalizacija ići brže od ostalih poglavlja.

„Iako osam godina izgleda kao dug period, za Srbiju je 2025. zapravo tu iza ćoška, ako želi uspešno da se pozabavi unutrašnjim reformama“, ističe Međak i zaključuje da Srbija po prvi put ima jasan vremenski rok.

Povezani članci

Zaracin: Loše vreme da se bude neodlučan prema Rusiji

EWB

Brnabić: Verujem u rešenje pre reakcije EK

EWB

Skupština Srbije usvojila zaključke o izveštaju Evropske komisije

EWB