fbpx
European Western Balkans
Politika

Međak: Važno je da se nova poglavlja stalno otvaraju

Vladimir Međak; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Odluka Evopske unije da Srbija 11. decembra otvori dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu znači da Srbija nastavlja da održava dinamiku kakva je postojala i do sada i važno je da se stalno otvaraju poglavlja, kaže Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji.

“Time ćemo doći na 12 otvorenih poglavlja i dva zatvorena. To nas još uvek ne stavlja na polovinu pregovora, ali je važno da se poglavlja stalno otvaraju i da sve više idemo ka tom cilju – otvaranja svih poglavlja, jer kad ih sve otvorite, možete da kažete da nazirete kraj pregovora”, rekao je Međak za Tanjug.

Svih 28 zemalja članica Unije dale su danas saglasnost da Srbija u ponedeljak otvori poglavlja 6 i 30, koja, prema rečima Međaka, spadaju u poglavlja u kojima je situacija napredna i u oblasti u kojima je zakonodavstvo u najvećoj meri usklađeno i gde nema većih otvorenih pitanjima.

Međak, ipak, ističe da je poglavlje 30 značajno i zato što se u okviru njega nalazi pitanje pristupanja Svetske trgovinske organizacije (STO), što prema njegovom mišljenju, može da se ispostavi da će nama biti jedno od otvorenih pitanja koje druge države članice nisu imale.

Srbija je 11 godina u procesu pristupanja STO, pregovori još nisu završeni, a članstvo u EU je na neki način uslovljeno članstvom u STO, zato što su te dve organizacije sa privedne i trgovinske tačke gledišta ustrojene na istim principima, pa se članstvo u Uniji, na neki način, i oslanja na članstvo u STO, pojašnjava sagovornik Tanjuga.

“Otvaranje ovih poglavlja znači dalji napredak u usklađivanju konkretnih oblasti i sa te tačke gledišta vrlo je važno što su ona sada otvorena”, napominje Međak.

Izostajanje “zelenog svetla” za otvaranje poglavlja 33, jer pet članica EU nije zadovoljno napretkom Srbije u oblasti vladavine prava i ispunjavanja Akcionog plana za poglavlje 23, Međak vidi kao diplomatsku poruku da će Srbija morati da radi više ako hoće da ubrza proces i da, kada je reč o oblasti vladavine prava, neće biti gledanja “kroz prste”, već će ono što piše u Akcionim planovima morati da bude ostvareno.

“To je posledica nedovoljno povoljnog izveštaja o napretku u poglavljima 23 i 24, koja predstavljaju suštinska poglavlja koja definišu tok i dinamiku celih pregovora. Izveštaj EK govori da je tu postoje određeni zaostaci, da neke stvari nisu urađene, a jedna od njih je i promena Ustava do kraja ove godine”, rekao je Međak.

Povezani članci

Kukan pohvalio napredak Srbije u procesu sprovođenja reformi

EWB

Kukan: Mogerini nije pokazala dovoljno liderstva

EWB

Završen mandat šefici Misije Srbije u Briselu Ani Hrustanović, ime novog ambasadora još uvek nije poznato

EWB