fbpx
European Western Balkans
Politika

Međak: Vlada Srbije nema ustavna ovlašćenja da piše amandmane na Ustav

BEOGRAD – Vlada Srbije nije imala ustavna ovlašćenja da piše amandmane na Ustav, jedino Narodna skupština ima nadležnost da piše amandmane, izjavio je potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak nakon vesti da je Vlada Srbije ponovo uputila Skupštini Srbije isti predlog za izmenu pravosudnog dela Ustava koji se odnosi na način izbora sudija i tužilaca.

Nova ministarka pravde Maja Popović izjavila je u intervjuu za Večernje novosti da je Ministarstvo pravde 2018. godine izradilo amandmane na ustavnu oblast pravosuđa radi jačanja vladavine prava i usklađivanja sa standardima EU, kao i da je taj predlog Vlada uputila Skupštini krajem novembra 2018.

“Vlada je ponovo uputila Skupštini predlog pošto su izabrani novi skupštinski saziv i nova vlada”, navela je Popović.

Međutim, Međak podseća da je i na sednici Odbora za ustavne promene Narodne skupštine održane 2019. godine, Vlada odbila da dostavi tekst amandmana Skupštini zato što samo Skupština sme da piše amandmane.

Kako je Međak ranije istakao za naš portal, Vlada je pisala amandmane kao neovlašćeni organ.

“Vlada nije imala ustavno ovlašćenje da piše te amandmane, niti da ih pripremi, niti da ih šalje Venecijanskoj komisiji. To je čak i ministarka pravde priznala u junu 2019. godine “, izjavio je Međak.

On je tada naglasio da je nedopustivo da se jedan takav akt piše na takav način, bez učešća profesora ustavnog prava.

“Morala bi da se napravi javna rasprava, radna grupa, da se angažuju profesori ustavnog prava. Mi, na primer, ne znamo ko je autor teksta Vladinih amandmana, nije bilo radne grupe, a teoretski i zvanično to su pisali činovnici Ministarstva pravde“, objašnjava Međak.

Sa tim se slaže i predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Katarina Golubović, koja je u emisiji EWB Screening izjavila da struka želi da se ceo ovaj proces izmene Ustava vrati u ustavne okvire, da se otvori javna rasprava, da se oformi jedna komisija Narodne skupštine koja bi uključila relevantne aktere i profesore ustavnog prava koji nisu uzeli učešće u prethodnom procesu, odnosno da se čuje jasno i glas struke.

„Struka traži da se ponovo krene od početka, međutim Evropska komisija kaže nešto malo drugačije. Evropska komisija kaže da treba otvoriti javnu raspravu, ali takođe, savetuje da se pođe od onih rešenja koja su prošla Venecijansku komisiju. Mislim da je Evropska komisija ovde našla kompromis koji može da bude na štetu građana. Struka ne ocenjuje ovaj kompromis pozitivnim. Sa druge strane, ta javna rasprava može da bude šansa da ipak dođemo do nekih pozitivnih rešenja“, izjavila je Golubović.

Ona je dodala da naš Ustav zahteva da ovakva rešenja budu potvrđena na referendumu od strane građana, što i Evropska komisija konstatuje da je to neophodno u novom izveštaju o napretku Srbije.

Golubović: Sa reformom pravosuđa se stalo još 2019. godine

Golubović je istakla da se još 2019. godine stalo sa reformom pravosuđa u kontekstu izmena Ustava, odnosno onih odredbi koje se tiču pravosuđa.

„Da podsetimo, ceo proces je krenuo još pre dve i po godine kada je Ministarstvo pravde počelo da radi na nacrtu tih amandmana, zatim su ti nacrti išli pred Venecijansku komisiju i pokušalo se sa nekom javnom raspravom u pogledu tih amandmana. Međutim, ta javna rasprava nikada nije zapravo sprovedena kako treba. Mi smo stalno imali nešto što je servirano, a zatim smo imali jako malo vremena da zaista komentarišemo predložena rešenja“, navela je predsednica YUCOM-a.

Kako je EWB ranije pisao, završetak ustavne reforme koja bi trebalo da obezbedi nezavisnost pravosuđa bio je planiran za 2017. godinu, kada je trebalo da građani Srbije glasaju na referendumu o predloženim ustavnim promenama.

To je predviđeno nakon što je Narodna skupština usvojila Nacionalnu strategiju reforme pravosuđa 2013, na osnovu koje je izrađen Akcioni plan za Poglavlje 23 (Pravosuđe i osnovna prava), koji je Vlada usvojila u oktobru 2015. godine. Prema tom dokumentu, Srbija je trebalo da završi sa izradom amandmana na tekst Ustava, sprovede javnu raspravu i pošalje amandmane Venecijanskoj komisiji do kraja 2016. godine.

Povezani članci

Varheji: Lajčak dobar izbor za izaslanika EU za dijalog

Tanjug

Centralizacija informacija, hapšenja i govor mržnje tokom vanrednog stanja našli svoje mesto u izveštaju EK

EWB

Han: Niko u Evropi ne govori o Srbima kao o nacionalistima

EWB