fbpx
European Western Balkans
Politika

Međak: Zna se mapa puta Srbije ka EU

Vladimir Međak; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – To što se 2025. godina pominje kao godina mogućeg pristupanja Srbije EU ne znači da će se desiti, ukoliko naša zemlja ne ispuni ono što je predviđeno pregovarčkim okvirom sa zemljama EU gde je jasno trasirana mapa puta, kaže predsednik istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak.

Uoči objavljivanja Strategije proširenja EU, on ističe da je to “najpozitivniji dokument” koji smo videli od 2003. godine, od Strategije iz Soluna, jer se sada prvi put pominju godine.

Rečeno je, podsetio je Međak, da države Zapadnog Balkana – Srbija i Crna Gora, jedine koje vode pregovore o članstvu, mogu da završe pregovore i pristupe EU do 2025. godine.

“Da bi pristupili do kraja 2025. godine znači da do kraja 2023. godine moramo da zatvorimo poslednje poglavlje. Da bi to uradili, tokom 2019. godine moramo da dobijemo takozvana merila za zatvaranje u poglavljima 23 – pravosuđa i osnovna prava i 24 pravda, sloboda, bezbednost. To znači da do kraja 2019. godine moramo da ispunimo merila koja sada imamo u tim poglavljima”, naglasio je Međak.

Dodaje da se jasno nazire mapa puta šta Srbija treba da se radi. Komentarišući izjavu komesara za proširenje Johanesa Hana da će 2018. godina biti godina zemalja Balkana, Međak kaže da se tu mislilo, osim Srbije, i na Makedoniju i Albaniju koje, ako reše pitanje naziva zemlje, odnosno problem sa pravosuđem, mogu dobiti datum za početak pregovora.

“Imamo jedan povoljan period do 2020. godine, a kasnije do 2023. godine što će EU da predsedavaju zemlje regionu i velike države Nemačka i Francuska, koje mogu da poguraju proces”, rekao je Međak za RTS.

On je ukazao da EU Strategijom proširenja želi da pokaže da joj je stalo do zemalja Zapadnog Balkana i da želi da ih približi sebi.

Mađak očekuje da se Strategija proširenja EU poklapa sa pregovaračkim okvirom koji Srbija ima sa zemljama EU, a gde piše da Beograd i Priština treba da zaključe pravno obavezujući sporazum do kraja pregovora Srbije o pristupanje EU.

Povezani članci

Počeli medijski dani Zapadnog Balkana u Tirani

EWB

Joksimović: Pozitivna slika i ocena Srbije u EU

EWB

Tajani: U januaru poseta Srbiji, Balkan prioritet za EU

EWB