fbpx
European Western Balkans
Društvo Vesti

Međunarodna konferencija o srpsko-albanskim odnosima

Beograd; Foto: pixabay

BEOGRAD – Srbi i Albanci – kojim putem dalje, tema je međunarodne konferencije, koja će se sutra biti održana u Beogradu, u organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA.

Skup će biti održan u hotelu Metropol, a o odnosima dva naroda, istorijskim, političkim i međunarodnim okolnostima koji generišu te odnose danas, kao i u kom pravcu bi oni mogli da se razvijaju u budućnosti, s obzirom da koračamo ka istom cilju, ulasku u EU, razgovaraće srpski, albancki i međunarodni poznavaoci ovih odnosa.

Uvodno slovo na ovu temu daće ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a stavove o tome sta spaja dva najbrojnija naroda na Balkanu, šta su ključne prepreke i kako ih prevazići razmeniće poslanik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan, dr Rigels Halili sa varšavskog univerziteta, dr Predrad Marković sa Instituta za savremenu istoriju beogradskog univerziteta, Piro Miša sa albanskog instituta za dijalog i komunikacije, te i Dušan Janjić, šef Foruma za etničke odnose.

Oni su učesnici prve sesije sutrašnje konferencije, dok će popodne moguće odgovore na pitanje – kako promeniti negativnu međusobnu percepciju u srpsko-albanskim odnosima i od čega će to zavisiti, ponuditi Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije, albanski novinar Mustafa Nano, Momčilo Pavlović sa Instituta za savremenu istoriju, direktor Instituta za saradnju i razvoj iz Tirane Ardian Hačkaj, te i Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka.

Konferenciji, koju organizuje Tanjug, s namerom da, kao vodeća srpska novinska agencija koja promiviše i nacionalne i evropske vrednosti, doprinese razumevanju i unapređenju saradnje između Srba i Albanaca, prisustvovaće i brojni državni zvaničnici, diplomate, predstavnici međunarodnih organizacija, civilnog sektora, studenti, a skup će otvoriti direktorke dve ahgencije, Branka Ðukić i Armela Krasnići.

Konferencija je organizovana uz podršsku Ambasade Kraljevine Norveške, a medijski partneri su Prva televizija i portal Europian Western Balcans.

Agencija Tanjug će emitovati i putem lajv-strima, preko svog sajta i svojih jutjub i fejsbuk profila.

Medijima u regionu, koji nisu pretplaćeni na servise Tanjuga, tokom sutrašnjeg dana biće omogućen pristup vestima, video snimcima i fotografijama posredstvom platforme OPEN Tanjug.

Povezani članci

Sutra konferencija o EU i Zapadnom Balkanu nakon ere Angele Merkel

EWB

Novi Sad postao Evropska prestonica kulture

EWB

Izmena Ustava – Sudije i tužioce neće birati poslanici

EWB