fbpx
European Western Balkans
Politika

Međunarodna konferencija o ulozi regija u evrointegracijama danas u Novom Sadu

Novi Sad; Foto: Wikimedia Commons

NOVI SAD – “Srbija pitanje Vojvodine decenijama stavlja pod tepih. Želim da nam naši prijatelji iz Evropske slobodne alijanse (EFA) i Evropskog parlamenta pomognu u iznalaženju novih rešenja u našoj borbi za decentralizaciju“, rekao je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak na Međunarodnoj konferenciji “Uloga regija u evropskim integracijama – na koji način Vojvodina može da pomogne Srbiji u procesu evropeizacije”, prenosi portal Autonomija.

Konferenciju organizuju LSV i EFA, politička grupacija u Evropskom parlamentu koja okuplja regionalističke partije u zalaganju za veću autonomiju regiona.

Predsednica EFA Lorena Lopez de Lakalje istakla je da njihova partija od svih evropskih vlasti zahteva da decentralizuju svoje zemlje, jer je to put u potpuno poštovanje demokratije”. Vojvodina je sjajan primer poštovanja različitosti i mi možemo i moramo mnogo da naučimo od Vojvođana“, ocenila je Lopez de Lakalje.

Na konferenciji učestvuju predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Lazar Lazić, predsednik Vojvođanskog kluba Milivoj Bešlin, rukovodstvo EFA, kao i predstavnici političkih partija i nevladinih organizacija iz Velike Britanije (Vels), Španije (Katalonija i Baskija), Hrvatske i Srbije.

Povezani članci

Srbija i Velika Britanija za saradnju i posle Bregzita

EWB

“Štandard”: Sud EU govori o “mračnoj slici” vladavine prava u Srbiji, EK pokušava da ublaži ocene

EWB

Fon Kramon: Povećana izlaznost pozitivna, ali izbori ipak nisu bili ni slobodni ni fer

EWB