fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Međuvladina konferencija EU – Srbija mogla bi da se održi krajem juna

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Rumunija, kao predsedavajuća Savetom EU, namerava da do kraja juna održi Međuvladinu konferenciju sa Srbijom, rečeno je Tanjugu u Briselu.

”Kada je Srbija u pitanju cilj je da održimo Međuvladinu konferenciju krajem meseca. Još se radi na konsultacijama sa zemljama članicama, ali plan je da se poslednje nedelje juna organizuje jedna Međuvladina konferencija sa Srbijom, a jedna sa Crnom Gorom”, navode izvori iz Saveta.

Međuvladina konferencija EU Srbija mogla bi da bude organizovana 27. ili 28. juna u Briselu, saznaje Tanjug.

Skidanje Srbije sa ”sive liste” Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca, koje se očekuje sledeće nedelje, trebalo bi da obezbedi saglasnost svih zemlja članica za otvaranje poglavlja o finasijskim uslugama.

Pored ove konferencije, zemlje članice EU razmatraju krajem juna i usvajanje zaključaka o zemljama u procesu proširenja.

Reč je o redovnoj godišnjoj proceduri gde zemlje članice EU na osnovu izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja u procesu evrointegracija daju svoju ocenu o narednim koracima u oblasti politike proširenja.

Očekuje se da Srbija kroz zaključke Saveta bude pozvana da nastavi dalje napore u ključim reformskim oblastima, na prvom mestu u vladavini prava, navode evropski diplomatski izvori za Tanjug.

Ovaj put zemlje članice bi kroz zaključke o proširenju trebalo da daju i odgovor na preporuku Evropske komisije o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Kako unutar EU nema saglasnosti po ovom pitanju, prvenstveno zbog odbijanja Francuske da u ovom trenutku otvori pristupne pregovore sa još dve zemlje sa Zapadnog Balkana, postoji mogućnost da se odluka o tome, ali i svi zaključci o Paketu proširenja odlože za jul ili možda kasnije ove godine.

”U pitanju je politička odluka kako dalje sa Paketom proširenja. Trenutno su sve opcije su na stolu”, navode izvori iz Saveta.

Ministri zaduženi za evropske poslove sastaće se 18. juna u Luksemburgu kako bi razmatrali pitanja koja se odnose na politiku proširenja EU.

Povezani članci

Četiri godine nakon otpočinjanja pristupnih pregovora sa EU

Katarina Anđelković

Elvira Kovač (SVM) nova predsednica Odbora za evropske integracije

EWB

Han: Srbija dobro napreduje, otvaranje dva nova poglavlja nije nerealno

EWB