fbpx
European Western Balkans
Evropa Vesti

Mej: Biće izazov završiti pregovore u roku od dve godine

LONDON – Britanska premijerka Tereza Mej poručila je, u pismu predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, da je svesna da će biti veliki izazov da se u dvogodišnjem roku postigne sporazum o budućim odnosima Britanije sa Evropskom unijom.


“Uviđamo da će biti izazov postići tako obuhvatan sporazum u roku od dve godine, koji je određen za pregovore o našem povlačenju iz ugovora”, napisala je Mej u pismu kojim je danas formalno otpočela pregovarački period, prenosi Rojters.

Britanska premijerka, međutim, izražava uverenje da je neophodno istovremeno usaglasiti i odredbe budućeg partnerstva Britanije i EU uz odredbe o britanskom povlačenju iz tog bloka, mada je EU ranije saopštila da bi o novim trgovinskim odnosima trebalo pregovarati nakon što bude postignut sporazum o Brezgitu.

Pozvavši na “hrabar i ambiciozan” sporazum o slobodoj trgovini, Mej je istakla da Britanija i EU moraju “naporno raditi” kako bi izbegle neuspeh u pregovorima, prenosi AFP.

Naglasila je da želi “suboko i specijalno partnerstvo” koje će se odnositi i na bezbednosnu i na ekonomsku saradnju.

Mej je u pismu Tusku, takođe, obećala da Britanija neće pokušati da “bira samo najbolje” iz članstva u Uniji u trenutku kada odlazi iz nje, istakavši da poštuje četiri principa slobode EU.

Nagovestivši da želi da podstakne dobru volju u pregovorima, kako ocenjuje britanska agencija, premijerka je u pismu predsedniku Evropskog saveta poručila da je svesna predstojećih posledica Bregzita i činjenice da će Britanija izgubiti uticaj na propise koji upravljaju evropskom ekonomijom.

“Razumemo i poštujemo vaš stav da su četiri slobode jedinstvenog tržišta nedeljive i da ne može biti biranja samo najboljih uslova”, naglasila je ona u pismu.

Dodala je da zna da će britanske kompanije, s obzirom na to da posluju u okviru EU, morati da se prilagode propisima koje su usaglasile institucije čiji one više nisu deo – upravo kao što to rade britanske kompanije na drugim prekomorskim tržištima.

U pismu Tusku, Mej je izrazila i nadu da će moći da bude postignut sporazum koji će razjasniti položaj državljana EU u Britaniji i britanskih državljana u EU, i to već u prvim fazama pregovora o Bregzitu.

“Verujem da obe strane poseduju dobru volju za to”, zaključila je britanska premijerka.

Mej je danas u parlamentu istakla da je cilj Britanije da postigne sporazum o svojim budućim odnosima sa EU u roku od dve godine, koji je postavljen u skladu sa Članom 50 Lisabonskog ugovora, a cilj joj je, kako je navela, da taj proces teče “glatko i uredno, kroz proces primene u fazama kako bi se obe strane mogle pripremiti za nove dogovore”.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je danas da je dvogodišnji period, u kojem je predviđeno da Britanija i EU dogovore uslove razlaza, veoma mali, prenela je britanska agencija.

U nacrtu dokumenta kojim će lideri Unije danas odgovoriti na formalno obaveštenje iz Britanije o početku izlaska iz EU piše da će Britanci morati da ostanu u Uniji do 2022. godine, javio je “Dejli telegraf”.

Rojters je prethodno javio da u dokumentu stoji obećanje da će ostati jedinstveni tokom “konstruktivnih” pregovora o Bregzitu.

Povezani članci

Junker: Hrvatska u EU pozitivna, kao da je njen osnivač

EWB

London ulaže za digitalne veštine i pomirenje na Zapadnom Balkanu

EWB

Barijere za putovanje unutar EU se polako ukidaju

EWB