fbpx
European Western Balkans
Evropa

Mej: Evropski političari žele da utiču na rezultat izbora

Tereza Mej i Žan Klod Junker; Foto: Evropska komisija

LONDON – Premijerka Velike Britanije Tereza Mej optužila je danas evropske političare i zvaničnike da nastoje da utiču na rezultat paramentarnih izbora, koji će u Britaniji biti održani narednog meseca.

Posle susreta sa britanskom kraljicom Elizabetom II povodom raspuštanja parlamenta, koje formalno obeležava početak predizborne kampanje, Mej je rekla da postoje neke osobe u Briselu, koje ne žele da razgovori o Bregzitu uspeju, preneo je Rojters.

“U poslednjih nekoliko dana videli smo koliko će teški ovi razgovori biti”, rekla je Mej, koja smatra da je britanska pregovaračka pozicija u Evropi pogrešno predstavljena u evropskoj kontinentalnoj štampi.

Mej je u sredu bila domaćin predsedniku Evropske komisije Žanu Klodu Junkeru u Dauning stritu kako bi razgovarali o predstojećim pregovorima o povlačenju Britanije iz EU.

U to vreme, njeni pomoćnici su opisali sastanak kao “konstruktivan” ali “Frankfurter algemajne cajtung” je dao mnogo negativniju sliku, objavivši da je Junker bio pesimista u pogledu izgleda o postizanju sporazuma o Bregzitu zato što je Mej odbila bilo kakav kompromis u pogledu cene i tajminga trgovinskih pregovora.

“Moram da kažem da mislim da je ono što sam videla u vezi toga briselski trač. Pogladajte šta je Evropska komisija saopštila posle večere – da su pregovori bili konstruktivni,” rekla je Mej na pitanje da li je taj tekst tačan.

Junker je prema pisanju lista navodno preneo šta misli nemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja je narednog dana Britaniju javno upozorila da ne treba da ima “iluzije” šta će Bregzit podrazumevati.

Britanska premijerka Tereza Mej odbacila je medijske izveštaje o njenom napetom sastanku sa liderima EU “kao briselski trač”.

Povezani članci

Natali Loazo: Francuska pokazala želju da Zapadni Balkan postane deo EU

Sofija Popović

Mađarska odbija vladavinu prava kao uslov za sredstva iz budžeta EU

EWB

Stabilnost Zapadnog Balkana prioritet predstojećeg austrijskog predsedavanja EU

Emina Muminović