fbpx
European Western Balkans
Politika

Mej, Plenković, Mišel o samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji

Tereza Mej; Foto: BG2018EU

SOFIJA – Britanska premijerka Tereza Mej je sa samita EU Zapadni Balkan u Sofiji poručila da je srećna zbog činjenice da će Velika Britanija biti domaćin petog godišnjeg samita Zapadnog Balkna koji se održava u julu u okviru Berlinskog procesa.

”Taj samit će biti nadogradnja na ono što budu rezultati današnjeg samita u Sofiji. Danas ćemo videti kao mi zajedno, širom Evrope, možemo da osiguramo bolju bezbednost i prosperitet za Zapadni Balkan”, naglasila je Mej.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je pohvalio inicijativu bugarskog premijera Borisova da organizije samit u Sofiji i najavio da će njegova zemlja 2020. godine biti domaćin sledećeg samita EU Zapadni Balkna.

”Period od 15 godina razmaka između poslednjeg samita EU Zapadni Balkna i ovoga danas je predug. Ja ću kao prededavajući Savetom 2020. godine ponoviti ovaj skup i napraviti sistematski pristup ne samo politici proširenja već i konkretnoj podršcisvim zemljma regiona kako bi ispunile kriterijume, pojedinačna merila i postale članice ”kluba” u pravo vreme”, najavio je Plenković.

Belgijski premijer Šarl Mišel smatra da se u narednom periodu moraju ohrabriti reforme, kako one ”dubinske” koje treba da sprovde EU ”kako bi bolje funkcionisala i bila efiksnija” , tako i one koje bi na Zapadnom Balkanu dovele do ”novog načina funkcionisanja” kada je reč o bezbednosti, stabilnosti, poštovanju vladavine prava, slobode medija, ali i veće stabilnosti među samim država regiona.

”I u našem interesu je da imamo u susedstvu države koje su stabilne, predvidljive, koje mogu da se ekonomski razvijaju i tako garantuju i stabilnost u Evropi”, zaključio je belgijski premijer u Sofiji.

Povezani članci

Havisto: Finska podržava Srbiju na putu ka EU

EWB

Vučić razgovarao sa Varheljijem o pomoći EU Srbiji i saradnji u suzbijanju COVID-19

EWB

Zapadni Balkan ostaje jak prioritet i tokom francuskog predsedavanja Unijom

EWB