fbpx
European Western Balkans
Evropa

Mejova se bori za zakon o izlasku iz EU

LONDON – Premijerka Britanije Tereza Mej upozorila je poslanike da bi Britaniju mogla da sačeka “ivica litice” ukoliko ne podrže njen zakon o izlasku iz Evropske unije, u momentu kada se spekuliše da se unutar njene partije priprema scenario za uklanjanje premijerke sa funkcije.

Dok su se britanski poslanici spremali za prvu pravu parlamentarnu debatu o zakonu koji će prekinuti odnos sa Evropskom unijom, ministar odgovoran za nadgledanje tog procesa i glavni pregovarač Britanije u Bregzitu, Dejvid Dejvis, saopštio je da će Britanija nastaviti da isplaćuje određenu sumu novca Briselu čak i nakon “razvoda”.

Mejova nije uspela da obezbedi parlamentarnu većinu na vanrednim izborima u junu mesecu ove godine, već je morala da napravi koaliciju sa manjom partijom.

Ona je i dalje u ranjivoj poziciji, ukoliko se njeni poslanici uortače sa drugim proevropskim poslanicima i na taj način obore predloge zakona, ocenjuje Rojters.

Glavna opoziciona stranka – Laburistička partija – planira da tokom debate zakazane za četvrtak iznese planove o promeni Zakona o izlasku iz EU, gledajući da održi Britaniju na jedinstvenom tržištu i unutar carinske zajednice tokom tranzicionog perioda Bregzita, koji traje do 2019. godine, ocenjuje Tajms.

Zamenik savetnika Mejove je u subotu savetovao poslanike protiv radnji koje bi povećale šanse laburista da se vrate na vlast, dok je Mejova rekla da je zakon najbolji način da se osigura uspešan Bregzit.

“To je najvažniji korak koji moramo da preduzmemo kako bismo sprečili da ljudi i poslovanja ostanu na litici”, rekla je Mejova putem saopštenja iz njenog Kabineta.

Sandej tajms sa druge strane iznosi informacije da se Evropskoj uniji sprema isplata od 50 milijardi funti za izlazak iz bloka, što će zastrašiti mnoge evroskeptike.

Kabinet Mejove je za izveštaj Sandej tajmsa rekao da “jednostavno nije tačan”, kako navodi Rojters.

Glavni pregovarač za Bregzit, Dejvis, takođe je odbacio cifru od 50 milijardi funti.

On je rekao da je veoma verovatno da će Britanija platiti neku sumu Evropskoj uniji nakon Bregzita, za stvari kao što je istraživanje svemira i nuklearne energije, međutim naglasio je da ta suma neće biti visoka.

Dejvis je danas izjavio da je Evropska unija ispala smešna time što je kritikovala britanski pristup razgovorima za koji je Brisel rekao da je malo postigao.

“Da budem iskren, mislim da su ispali smešni, jer očigledno ima stvari koje smo postigli. Komisija stavlja sebe u smešnu poziciju ako kaže da ništa nije postignuto”, rekao je Dejvis za Bi-Bi-Si (BBC), prenosi Rojters.

On je dodao da vremensko ograničenje neće uticati na to da Britanija ishitreno uradi nešto protiv svog interesa.

Mejova je prošle nedelje pokušala da ugasi glasine oko svog vođstva rekavši da želi da nastavi da bude premijerka i nakon sledećih parlamentarnih izbora (2022. godina), odbacivši tvrdnje da će napustiti poziciju do 2019. godine.

Sandej tajms, međutim, tvrdi da su se još “dva ili tri” poslanika iz njene Konzervativne stranke pridružila pozivu da ona napusti funkciju, što ukupan broj dovodi do 25. Najmanje 48 osoba je potrebno da se dovede u pitanje njeno vođstvo. Portparolka Kabineta Mejove je odbila da komentariše.

Povezani članci

Nemački Zeleni izabrali vodeće kandidate na evropskim izborima

EWB

Kongres evropskih socijalista: Da li je moguće preokrenuti negativni izborni trend?

EWB

Evropski poslanici: Zemlje sa neprijateljskim geopolitičkim ambicijama koriste COVID-19 u EU

EWB