fbpx
European Western Balkans
Politika

Mekalister: Brzina pristupanja EU zavisi od primeni reformi

Dejvid Mekalister; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister pozdravio je ponovljenu opredeljenost predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zemlju vodi ka članstvu u EU i dodao da brzina pristupanja tom članstvu zavisi od napretka zemlje u primeni reformi.

Predsednik Vučić je juče u Briselu zatražio od evropskih zvaničnika ubrzanje procesa pristupanja Srbije u EU kako bi građani Srbije dobili jasnu perspektivu i cilj ulaska u EU.

”EU je uvek bila vrlo jasna u stavu da Srbija ima evropsku budućnost. Pozdravljam ponovljenu opredeljenost predsednika Aleksandra Vučića da zemlju vodi ka strateškom cilju ulaska u EU. Reformski napori Srbije već za rezultat imaju otvaranja 10 poglavlja u pristupnim pregovorima kao i dovođenje investicija u zemlju važnih za privredni rast i zapošljavanje”, rekao je Mekalister, koji je i predsednik Spoljnopolitičkog odbora EP.

Mekalister je na pitanje o mogućnosti Srbije da ubrza svoj put ka članstvu u EU rekao da to zavisi od napretka zemlje u primeni reformi.

Mekalister nije odgovori na pitanje da li u ovom trenutku neko u EU može Srbiji da garantuje vremenski okvir ulaska u članstvo.

Povezani članci

Bakota: Za Hrvatsku su u fokusu Poglavlja 23 i 24 sa Srbijom i bilateralna pitanja

EWB

Joksimović: Srbiji je potrebna EU

EWB

Mekalister: Politika proširenja EU nije sama sebi cilj

EWB