fbpx
European Western Balkans
Region

Mekalister: Da se uključe i lokalne vlasti, regioni

Dejvid Mekalister; Foto: Evropska unija

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je na forumu “Dan proširenja” u Briselu da će od članstva EU dobrobit imati Srbija i svaki njen građanin ponaosob i da je važno da se u procesu proširenja angažuju i lokalne vlasti, zajednice i regioni.

Evropski komitet regiona treću godinu za redom organizuje ”Dan proširenja” gde predstavnici lokalnih vlasti iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske sa evropskim zvaničnicima razgovaraju o regionalnim pitanjima u okviru strategiju EU proširenja.

”Važno je da se lokale vlasti, zajednice i regioni uključe u proces proširenja. Proces proširenja je mnogo više od međusobnih razgovora političara, vlada i Evropske komisije. Tu je reč o uklučivanju celog društva i angažovanju građana”, rekao je Mekalister koji je i predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

On je uveren da će članstvo u EU doneti koristi i Srbiji i svim njenim građanima ponaosob i zato, kako kaže, vlada Srbije naporno radi na ulasku u EU.

Pored debata radnih grupa o trenutnim pozicijama svake od država koje sa nalaze u procesu proširenja na plenarnom sastanku u okviru “Dana proširenja” govori se o sveobuhvatnom konceptu proširenja EU kao i o transportnom i energetskom povezivanju zemalja u procesu proširenja.

U Evropskom komitetu regiona naglašavaju da čak 70 procenata zakonskih aktata EU zahteva angažovaje lokalnih i regionalnih vlasti.

”Kao predstavnici na regionalnom nivou vi imate najdirektniji kontakt sa građanima Zapadnog Balkana i Turske. Vi ste u kontaktu sa ljudima koje moramo da ubedimo i koje moramo da pridobijemo da budu na našoj strani kako bi prširenje EU bilo uspešno”, poručio je evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han u video poruci okupljenima na ”Danu proširenja”.

Na forumu ”Dan proširenja” u organiziaciji Evropskog komiteta regiona iz Srbije su prisutni predstavnici Vojvodine, Beograda, Novoga Sada, Niša, Tutina i Knjaževca.

Povezani članci

Šnajder: Srbija može da bude neutralna, ali je prirodno da bude deo EU

EWB

Vigemark: Zadaci za BiH su jasni, nužna izmena izbornog zakona

EWB

Izetbegović: BiH se kreće ka EU i NATO, ali presporo

EWB