fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Mekalister danas sa predstavnicima vlade i opozicije

Završna konferencija za novinare Dejvida Mekalistera šefa delegacije predsedavajućeg AFET-a; Foto: Medijski centar Beograd

BEOGRAD – Delegacija Orbora za spolje poslove Evripskog parlamenta (AFET) koju je predvodio predsedavaući Odbora i stalni izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister, nastila je svoju višednevnu posetu Srbiji. Delegacija AFET-a danas se je sastala sa predstavnicima opozicijom, predstavnicima više parlamentarnih odbora i predstavnicima medija, ministrima, kao i premijerkom Anom Brnabić. Delegacija će sutra otputovati na Kosovo, gde će razgovarati sa državnim vrhom.

Sastanak sa opozicijom

Rano jutros, delegacija AFET-a sastala se sa predstavnicima opozicionog Saveza sa Srbiju kojem su prisustvovali Aleksandra Jerkov iz Demokratske strane, Nebojša Zelenović gradonačelnik Šapca, Dragan Đilas jedan od osnivača Saveza za Srbiju, lider Levice Srbije Borko Stefanović, Damjan Krnjević Mišković ispred Narodne stranke, kao i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, preneo je Danas. Lider Pokreta slobodnih građana, Sergej Trifunović, nije prisustvovao sastanku zbog poslovnih obaveza u inostranstvu, dok lideri parlamentarnih stranaka Dosta je bilo, Demokratske stranke Srbije, Liberalno-demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, nisu ni bili predviđeni agendom sastanka.

Šef delegacije, Dejvid Mekalister, na konferenciji za štampu u beogradskom Medija centru, naveo je da je sastanak sa liderima opozicije trajao oko sat vremena u prostorijama Delegacije EU, da su svi učesnici uzeli reč i izneli mišljenja o političkoj situaciji u Srbiji, a da su onda članovi delegacije AFET-a imali priliku da im postave pitanja i tako „uđe detalje“ u probleme sa kojima se suočavaju opozicija i građani Srbije. Mekalister je dodao je da da je na tom sastanku izneo svoje mišljenje o tome da je parlament centralno mesto za demokratsku raspravu i da svaki poslanik treba da razmisli da li je bolje da u njoj učestvuje ili ne.

EU nije potpuna bez Srbije

Delegacija AFET-a se je tokom dana sastala sa predstavnicima više odbora Narodne skupštine, među kojima su predsednici i zamenici predsednika odbora za odbranu i unutrašnje poslove, za Kosovo i Metohiju i za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Delegacija EP interesovala se za pitanja vladavine prava, reforme pravosuđa, a takođe ih je zanimao i stav poslanika Narodne skupštine po pitanju slobode medije i borbe protiv korupcije, saopšteno je iz skupštine.

Delegacija AFET-a sastala se i sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović sa kojom su razgovarali o odnosima Srbije i EU, planovima Srbije u nastavku evropskih integracija, situaciji u EU, prilikama u regionu i drugim temama.

Ministarka je naglasila da su za državu i građane, izuzetno bitne reforme u poglavljima 23 i 24 – oblasti pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda, preneo je Tanjug.  U tom kontekstu, podsetila je da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate.

Joksimovićka je obavestila Mekalistera da je Srbija tehnički spremna za otvaranje nekoliko poglavlja: 9 (finansijske usluge), 4 (slobodno kretanje kapitala), 2 (slobodno kretanje radnika), 14 (transport) i 21 (trans-evropske mreže) i da intenzivno radimo na pripremi drugih. Stoga, kako je navela, očekujemo da tokom rumunskog predsedavanja Savetom EU otvorimo neka od njih, čime bi se potvrdio i kredibilitet politike proširenja, piše Tanjug.

Tokom razgovora, Dejvid Mekalister ocenio je da reforme u Srbiji daju početne rezultate i da bi trebalo da budu intenzivirane – posebno u poglavljima 23 i 24, ali i da se naša država potvrdila kao važan i aktivan partner EU.

Delegacija EP sastala se i sa podpredsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister pohvalio je u razgovoru sa premijerkom Anom Brnabić i ministrima njenog kabineta dosadašnji napredak Srbije i poželeo joj da ostane na evropskom putu, saopšteno je iz kabineta premijerke.

Kako se navodi u saopštenju, članove delegacije Evropskog parlamenta interesovale su reforme koje su ostvarene u oblasti ekonomije, javne uprave i vladavine prava.

Govoreći o poglavljima 23 i 24, ministarka pravde Nela Кuburović prenela je Mekalisteru da su u Srbiji tokom prethodnih godinu i po dana prvi put održane javne rasprave o amandmanima na Ustav Srbije, tokom kojih je usvojeno oko 70 odsto zahteva struke i ispunjene preporuke Vencijanske komisije, navodi se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Mekalister i Fabrici o Strategiji za Medije i Kosovu

Govoreći i beogradskom Medija centru, šef delegacije AFET-a, Dejvid Mekalister,  osvrnuo i na medije i pohvalio je inkluzivnu prirodu medijske strategije, preneo je N1. On je takođe naveo da su mediji ključni princip za modernu demokratiju i pozvao “sve političke odgovorne ljude” da poboljšaju situaciju u kojoj se nalaze mediji u Srbiji. Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, rekao je da u EU izveštaju jasno stoji da “nije zapažen napredak u stvaranju klime za slobodu izražavanja”. “Medijska strategija koju je vlada pripremila predstavlja poboljšanje, to je ambiciozan dokument, ali sada je važno da se implementira”, naveo je Fabrici.

Govoreći o kosovskom pitanju, Mekalister je istakao da EU ne želi da uveze u granice Unije bilo kakav sukob i stoga je sporazum ključ. “Beograd i Priština treba da postignu sporazum koji će rešiti sva otvorena pitanja pre ulaska u EU. Srbija, kao i Kosovo, treba da ostane multietničko društvo, i svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako ga usaglase obe strane, ako je u skladu s međunarodnim pravom i uzima u obzir sveobuhvatnu stabilnost regiona”, kazao je izvestilac EP, a prenosi N1.

On je takođe dodao da će zvaničnicima na Kosovu, gde danas putuje, preneti da odluka Prištine o uvođenju carina predstavlja kršenje CEFTA-e, kao i duh Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Povezani članci

Flesenkemper pozvao vlasti da više koriste savetodavne kapacitete Saveta Evrope

Tanjug

Četiri razloga zašto će Makron pobediti i na francuskim parlamentarnim izborima

Dimitrije Milić

Vladavina prava ključna za napredak Srbije ka EU

EWB