Izdvojeno Politika

Mekalister danas sa Vučićem i Gojkovićkom

AFET u Skupštini Srbije; Foto: TANJUG/Rade Prelić

BEOGRAD – Dejvid Mekalister, izvestilac sa Srbiju u Evropskom parlamentu,  sastao se danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Mekalister predvodi višednevnu posetu Delegacije Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) u Beogradu koja je u Beogradu došla danas s ciljem da proceni političku situaciju i odnose Evropske unije sa Srbijom. U sklopu te višednevne posete, u planu su sastanci sa opozicijom, predstavnicima nevladinih organizacija i medija.

Za sutra je planiran sastanak sa predstavnicima opozicije.

Vučić: Ukidanje taksi preduslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na sastanku sa delegacijom EP, na čelu sa Dejvidom Mekalisterom, da očekuje da međunarodna zajednica ne ćuti na činjenicu da Albanci nisu sproveli nijednu tačku Briselskog sporazuma i da su uveli anticivilizacijske takse na robu iz Srbije.

Vučić je ponovo istakao stav Srbije da će, tek kada to bude ispunjeno, biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Sagovornici su se, u delu razgovora o problemu u dijalogu između Beograda i Prištine, saglasili da je neophodno ponovno uspostavljanje pozitivnog okruženja, kako bi bili stvoreni uslovi za nastavak dijaloga.

Predsednik Srbije je sa Mekalisterom, koji je predsedavajući Odbora za spoljne poslove i izvestilac EP za Srbiju, razgovarao o evropskom putu Srbije, reformskoj agendi i situaciji u regionu.

Gojkoviković: Skupština otvorena za dalju saradnju sa Evropskim parlamentom

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković danas je sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom i delegacijom Odbora razgovarala o evropskim integracijama u svetlu aktuelnih dešavanja, nastavku reformskog procesa i parlamentarnoj demokratiji.

Mekalister je istakao da je Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta kao poslednju aktivnost u ovom sazivu, uoči predstojećih evropskih izbora, izabrao da poseti Zapadni Balkan i time potvrdi značaj koji EU pridaje ovom regionu.

Gojković je naglasila da je Narodna skupština otvorena za dalju saradnju sa Evropskim parlamentom, kao i za ostvarenje napretka na putu ka EU, u interesu građana Srbije, saopšteno je iz parlamenta.

Ona je obavestila Mekalistera i članove Odbora za spoljne poslove o aktuelnoj situaciji kada je reč o radu Skupštine Srbije, o predstojećem početku redovnog zasedanja, kao i da je zakazan sastanak Kolegijuma, na koji su pozvani svi šefovi poslaničkih grupa, na kome će se razgovarati o načinu rada.

Na sastanku je bilo reči i o delu Izveštaja Evropske komisije koji se tiče rada parlamenta, sa osvrtom na pitanja nadzorne funkcije, procedura podnošenja amandmana i dopuna dnevnog reda, kao i donošenja zakona po hitnom postupku, navedeno je u saopštenju.

Povezani članci

A. Joksimović: Širenje Šengena korisno za Srbiju

EWB

Grubješić: Ovim tempom još 12 godina

EWB

Predstavljeni prioriteti rumunskog predsedavanja EU: Promovisaćemo proširenje

EWB