fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Mekalister: Današnji sastanak Vučića i Hotija samo početak normalizacije odnosa

Dejvid Mekalister; Foto: Tanjug/Zoran Žestić

BRISEL – Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister ocenio je uoči nastvaka dijaloga Beograda i Prištine da su pozicije dve strane “još veoma udaljene” i da današnji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija može biti samo početak normalizacije odnosa.

Posle skoro dve godine zatišja, dobro je da predstavnici Beograda i Prištine ponovo pričaju, ali ne treba očekivati brza rešenja, rekao je Mekalister za Dojče vele, prenosi Beta.

On ističe da je u interesu EU da podstiče razgovore i da ih poveže sa “jasnom perspektivom pristupanja EU”.

“Nerešena situacija između Srbije i Kosova ostaje potencijalni faktor destabilizacije za ceo Zapadni Balkan i time je za celu Evropu od političke i posebne bezbednosne važnosti”, rekao je Mekalister.

Na pitanje o ideji o razmeni teritorija, Mekalister je odgovorio a da rezultat mora biti “saglasnost” dve strane, a da je “kosovska strana kategorički isključila mogućnost da razmena teritorija bude na agendi”.

Nemački političar je naveo da “američke posredničke aktivnosti” između Srbije i Kosova nisu bile na taj način dogovorene sa EU.

Prema Mekalisterovim rečima, vrata za evropsko-američku saradnju na rešavanju kosovskog pitanja ostaju otvorena “ukoliko se poklapaju interesi”.

“Ali dijalog između Srbije i Kosova je vodila EU i EU će ga i dalje voditi”, naglasio je.

Na pitanje novinara DW zašto još nema vizne liberalizacije za građane Kosova, Mekalister je podsetio da se Evropski parlament ubedljivom većinom izjasnio za liberalizaciju.

“Iz našeg ugla je Kosovo ispunilo sve preduslove. Nažalost, ima država članica EU koji nastavljaju da blokiraju odluku i zato svakako mogu da razumem razočaranje na Kosovu”, rekao je Mekalister.

Povezani članci

Pregovarači Srbije i Kosova u Briselu dogovorili privremeni režim nalepnica

FoNet

EU ministri za što brži nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Tanjug

Hoti i Vučić različito o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

EWB