fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Mekalister: Dobro je što je tema korekcije granica identično formulisana

Dejvid Mekalister; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister smatra da je veoma važno što je u njegovom izveštaju o Srbiji, kao i u izveštaju o Kosovu izvestioca Evropskog parlamenta Igora Šoltesa, identična formulacija o temi korekcije granica, kao delu rešenja za odnose Beograda i Prištine.

Ono što smo zajednički rekli je da “primamo k znanju razgovore, primamo k znanju debatu, ali je vrlo jasno da rešenje treba da bude zajednički dogovoreno između dve strane, da doprinese regionalnoj stabilnosti i bude u skladu sa međunarodnim pravom”, rekao je Mekalister dopisniku RTS iz Brisela Dušanu Gajiću.

Mekalister je zadovoljan što je njegov izveštaj dobio većinu u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET), uveren da će i na plenarnoj sednici 28. novembra biti dobra debata, kako bi izveštaj bio usvojen dan kasnije.

On je rekao da izveštaj konstatuje ekonomski napredak Srbije, uspešnost fiskalne konsolidacije, ali i činjenicu da na političkom polju ima mesta za napredak, pre svega kada je reč o vladavini prava, borbi protiv kriminala i korupcije i slobodi medija.

Poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan takođe ističe rekao je da je u AFET-u bila veoma intenzivna debata.

Prema njegovim rečima, nema jedinstvenog stava kakav bi sporazum Beograda i Prištine trebalo da bude, mogao da bude ili će biti prihvatljiv, imajući u vidu osetljivost i važnost tog pitanja.

Povezani članci

Han se sastao sa Vučićem: Pozvaću sagovornike na Kosovu da odblokiraju trgovinu

EWB

Tači: Započeti rad na formiranju ZSO

EWB

Lajčak: ZSO će biti formirana, Srpska lista nema razloga da napusti institucije

EWB