fbpx
European Western Balkans
Politika

Mekalister: Evropski parlament je spreman da aktivno podrži dijalog vlasti i opozicije

Dejvid Mekalister; Foto: Evropski parlament

BEOGRAD – Evropski parlament je spreman da aktivno podrži dijalog vlasti i opozicije kako bi se unapredili uslovi rada u parlamentu, istakao je danas predsedavajući Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister.

Podrška Mekalistera dolazi dan nakon objave otvorenog pisma predsednika Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića, u kome predlaže formiranje tročlanog tima Evropskog parlamenta koja će, po uzoru na rešavanje političke krize u Severnoj Makedoniji 2015, posredovati između partija vlasti i opozicije, kako bi se izbegao bojkot parlamentarnih izbora.

Trifunović: EP da se uključi u dijalog vlasti i opozicije

Mekalister je istakao da je parlament mesto za demokratsku debatu u kojoj se čuju različiti glasovi, ali i mesto za usvajanje zakona koji zemlju vode ka EU, kao i da postoji čitav niz preporuka kako da se unapredi izborni sistem.

Prema njegovim rečima, Evropski parlament temeljno prati okrugle stolove vlasti i opozicije, ali i razgovor vlade sa predstavnicima OEBS-a.

“Evropska unija i Evropski parlament su spremni da podrže Srbiju gde god je to moguće i kada se radi o te tri glavne teme – nastavku reformi, funkcionisanju parlamenta i pripremi izbora”, rekao je Mekalister.

Joksimović: Nadamo se otvaranju novih poglavlja

Mekalister je prethodno imao sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem, da bi se potom sastao i sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Ministarka je objasnila da Srbija ima 4 poglavlja koja su tehnički pripremljena – Poglavlje 2: Sloboda kretanja radnika, Poglavlje 4: Sloboda kretanja kapitala, Poglavlje 14: Transportna politika i Poglavlje 21: Transevropske mreže, kao i da se radi na pripremi novih.

Dejvid Mekalister i Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Reforma i modernizacija železničkog saobraćaja jedna je od obaveza za Srbiju u pregovaračkom procesu sa EU, u okviru Poglavlja 14 – Transportna politika. Vlada Srbije usvojila je pregovaračku poziciju za ovo poglavlje, a o tome da li će Srbija ovo poglavlje i otvoriti odluka je koja zavisi od konsenzusa zemalja članica EU o tome.

Sa druge strane, usklađivanje rada Nacionalne službe za zapošljavanje sa Evropskom službom za zapošljavanje (EURES), ostaje jedan najvećih izazova za Srbiju u okviru pregovaračkog Poglavlja 2: Sloboda kretanja radnika.

Joksimović je istakla i nedavne rezultate sprovedenog istraživanja javnog mnjenja, koji pokazuju da 53 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU, a 68 odsto reformski proces.

Mekalister: Neophodno je raditi na reformi izbornog zakona

Nakon sastanka sa ministarkom za evropske integracije, Mekalister se sastao i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Mekalister je pozitivno ocenio napredak u funkcionisanju parlamenta, nakon što su prihvaćene primedbe Evropske komisije i naglasio da je neophodno raditi na reformi izbornog zakona.

Tim povodom, predsednik Vučić je rekao da je Srbija spremna za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa.

„Kada je reč o radu Parlamenta, u pojedinim aspektima postojao je prostor za napredak i stoga su preporuke usvojene. Nacrt medijske strategije, koji je izrađen na vrlo transparentan i inkluzivan način, upućen je Evropskoj komisiji na mišljenje. Ovim dokumentom biće osigurani uslovi za nastavak reforme u oblasti medija i unapređenje slobode izražavanja“, dodao je predsednik Vučić.

Medijska strategija – korak napred u slobodi medija ili simulacija reformi?

Međutim, bitno je pomenuti da je Vlada je u Brisel bez saglasnosti struke, poslala izmenjeni Nacrt medijske strategije iz kog su izbačeni svi članovi koji garantuju nezavisnost medija i uređuju njihovo finansiranje.

Dijalog vlasti i opozicije je jedini put za napredovanje

Mekalister se nakon sastanka sa predsednikom Srbije, sastao i sa poslanicima Narodne skupštine, sa kojima je razgovarao o dijalogu vlasti i opozicije.

Pozdravio je napore za rešavanje problema u okviru okruglih stolova između vlasti i opozicije i dodao da zna koliko je teško, ali da je to jedini put za napredovanje.

“Jedna zemlja, jedan parlament, jedna nacija sa mnogo različitih stavova. Istina je uvek negde u sredini i zavisi od definicije. Na građanima Srbije i politike je da odluče kojim putem žele da napreduje zemlja. Uskoro ćete imati izbore i građani moći da odluče“, poručio je.

On je i rekao da uskoro dvojica njegovih kolega Eduard Kukan i Knut Flekenštajn dolaze u posetu Srbiji sa ciljem da saslušaju sve o aktuelnoj situaciji.

“Radi se o dvojici odličnih poznavalaca vaše zemlje i regiona. Sastaće se sa predstavnicima svih partija, a cilj posete je da prvo sve saslušaju i vide da li postoji želja svih strana da prihvate pomoć Evropskog parlamenta i EU u prenošenju svoje prakse”, objasnio je Mekalister.

Za kraj današnje posete, Mekalister se sastao sa novinarima, čijem je razgovoru prisustvovao i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Dejvid Mekalister i Sem Fabrici; Foto: Tanjug / Rade Prelić

Novinari su, između ostalog, postavljali i pitanja o Kosovu, kao i o tome šta EU može da učini da bi došlo do nastavka dijaloga i koji su to argumenti EU kojima bi ona mogla da vrati obe strane za sto i podstakne donošnje rešenja.

Odgovarajući na ta pitanja Mekalister je objasnio da je dijalog od ključnog značaja, kao i da se na kraju tog procesa očekuje pravno obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa, što bi, kako kaže, donelo mnoge prednosti građanima na obe strane.

“EU će raditi kako bi se napredovalo ka sveobuhvatnom sporazumu, što bi utrlo put daljim investicijama i razvoju”, rekao je Mekalister, dodajući da je veliko pitanje kada će dijalog biti nastavljen.

On je istakao i da je EU, ali i zemlje Kvinte, više puta ponovile da je potrebno ukinuti takse, ali da nije bilo reakcija.

Vlade SAD, UK, Nemačke, Francuske i Italije pozvale na obnovu dijaloga Beograda i Prištine

“Nadam se da će odgovorni ljudi u Prišitni poslušati taj savet”, rekao je Mekalister, a Fabrici primetio da domaća politička dešavanja u Prištini onemogućavaju kosovske zvaničnike da se fokusiraju na to.

Povezani članci

Evropa u više brzina, Zapadni Balkan “u rikvercu”

EWB

Joksimović: Očekujem “adekvatan pritisak” na Prištinu

EWB

RCC: Deklaracija o smanjenju cena rominga između EU i ZB biće potpisana na Samitu u Tirani

EWB