fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Mekalister: Evropski parlament raspravljaće izveštaj o Srbiji krajem novembra

Dejvid Mekalister; Foto: Tanjug/Zoran Žestić

BEOGRAD – Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izrazio je sinoć u Beogradu nadu da će izveštaj o Srbiji biti usvojen sa velikom većinom, kako bi se pokazala podrška evropskom putu Srbije.

Mekalister je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je poseta usledila u pravo vrene, jer 9. oktobra u Komitetu za spoljne poslove Evrospkog parlamenta treba da bude usvojen njegov izveštaj o Srbiji.

Najavio je da će Evropski parlament o izveštaju imati debatu 28. ili 29. novembra u Briselu.

On je istakao da je došao u Beograd kako bi razgovarao o nekim pitanjima i da razmeni mišljenje.

„Dobro je čuti šta srpski predsednik ima da kaže, ne samo o dešavanjima u Srbiji, već i regionu. Ovde sam da razgovaram o konačnim detaljima izveštaja“, kazao je Mekalister.

On je naglasio da veruje u posvećenost Srbije evropskom putu, i kazao da će to biti istaknuto u njegovom izveštaju, kao nešto što se ne dovodi u pitanje.

Mekalister je objasnio da je pristupni proces, i usaglašavenje sa pravnim tekovinama EU naporan posao.

„Otvoreno je 14 poglavlja i Srbija nastavlja sa putem u EU. Srbija je na pravom putu“, naglasio je on.

Nekoliko poglavlja su tehnički spremna za otvaranje, ukazao je on i izrazio nadu da će moći da budu otvorena na međuvladinoj konferenciji 10. decembra u Briselu.

„Kao izvestilac mogu da kažem što se više otvori to je bolje, jer će to biti ohrabrujući signal za Srbiju da nastavi reforme“, rekao je on ukazujući da je veoma važan napredak u poglavljivam 23 i 24, kao i kontinuirani koraci u poglavlju 35.

Mekalister je izjavio i da Evropski parlament smatra kako bilo koji dogovor Beograda i Prištine može biti prihvaćen, samo ako se dogovore obe strane i ako se uzme u obzir stabilnost u regionu i međunarodno pravo, ističući da EP nije sklon stvaranju etnički homogenih država.

Evropski parlament je upoznat sa debatom koja se odnosi na moguću korekciju granice između Srbije i Kosova, uključujući razmenu teritorija, rekao je izvestilac za Srbiju, ali je ukazao da evropski parlamentarci zastupaju “multietničku prirodu Kosova i Srbije”.

Drago mu je, kaže, što su on i izvestilac EP za Kosovo Igor Šoltes u svojim izveštajima po tom pitanju, kako je rekao, koristili “isti vokabular”:

“A, on je takav da EP primećuje tekuću debatu koja se odnosi na moguće izmene granice Srbije i Kosova, uključujući razmenu teritorija. EP isitiče mutlietničku prirodu i Kosova i Srbije i etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu”, rekao je Mekalister, upitan da li će tokom sastanaka u Beogradu, a potom i u Prištini, danas i sutra, biti reči o korekciji granica.

Poručio je da Evropski parlament podržava dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem EU i postizanje sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa.

Povezani članci

Fabrici kritikovao sprovođenje borbe protiv korupcije

EWB

Brnabić: Počinjemo da povlačimo 80 miliona evra od EU u 2017.

EWB

Održana tribina o Akcionom planu za ostvarivanje prava nacionalnih manjina

EWB