fbpx
European Western Balkans
Politika

Mekalister: Jasna većina za nastavak evro-puta Srbije

Dejvid Mekalister; Foto: Evropski parlament

STRAZBUR – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas da je jasna većina evropskih parlamentaraca glasala za Rezoluciju o Srbiji i pozala da podržava nastavak evropske orijentacije Srbije.

“Zadovoljan sam. Jasna većina na plenarnom zasedanju je glasala za moj izveštaj. Njih 524 je glasalo za, a 70 protiv. To pokazuje da velika većina poslanika Evropskog parlamenta podržava nastavak pro-evropske orijentacije Srbije”, izjavio je Mekalsiter posle izglasavanju Rezolucije o Srbiji u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Rezolucija o Srbiji ocenjena je kao izbalansirani dokument kojim se pozdravlja napredak Srbije na putu evrointegracija, daje podrška za nove korake ka članstvu u EU i navode prioriteti reformskog procesa.

Rezolucijom se poziva na otvranje novih pristupnih poglavlja sa Srbijom, ali i naglašava da je primena reformi ključna za nastavak evropskog puta Srbije.

Poseban fokuis stavljen je na primenu refomi u oblasti vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, medijskih sloboda i zaštite ljudskih prava.

Evropski parlament pozvao je i na nastavak dijaloga o normalizacji odnosa Beogarda i Prištine i punu primenu do sada postignutih sporazuma, uključujći i Zajednicu srpskih opština.

Povezani članci

Opozicija održala sastanke o izbornim uslovima sa evropskim parlamentarcima

EWB

Savet EU usvojio zaključke o Srbiji: Potrebne brže reforme u oblasti vladavine prava

Tanjug

Rebić: Podrška Hrvatske za pristupanje Srbije EU

EWB