fbpx
European Western Balkans
Politika

Mekalister: Ključna godina, sve zavisi od Srbije

Dejvid Mekalister i Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister ocenio je danas da je 2018. ključna godina za region i izrazio uverenje da će region uspeti da svoju evropsku perspektivu pretoči u stvarnost, a za Srbiju da će iskoristiti novi zamah, jer je u njenim rukama dalji napredak.

“Pitanje da li i koliko će poglavlja biti otvoreno nije ono što je odlučno. Nadam se da će Srbija nastaviti svoj neprestani napredak koji ostvaruje”, objasnio je Mekalister na konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Rekao je da je došao u Srbiju da bi prijateljima potvrdio da će i dalje podržavati tu zemlju, jer veruje u Srbiju i sposobnost predsednika Vučića.

Objasnio je da je fokus tokom predsedavanja Bugarske EU skrenut na Zapadni Balkan, što pruža priliku da ceo region svoju evropsku perspektivu pretoči u stavrnost.

“Uveren sam da će Srbija iskoristiti taj novi zamah i da će sprovesti potrebne reforme u vladavini prava i osnovnih ljudskih prava, te da će se usresrediti na pomirenje”, rekao je Mekaliste.

Izrazio je uverenje da će Srbija nastaviti da sledi svoju evropsku agendu, kao što je predsednik Vučić jasno govorio i ranije.

“Verujem da će se i drugi odgovorni političari u Beogradu zalagati za startešku odluku evropske integracije”, podvukao je Mekalister.

Takođe je izrazio uverenje da će Srbija nastaviti da ima lidersku ulogu u regionu i dodao da zemlja napreduje u njenim evropskim ciljevima.

S tim u vezi je podsetio da je otvoreno 12 poglavlja, da su dva provizorno zatvorena i da je u rukama Srbije dalji napredak na putu ka EU.

Kazao je da su na tom putu najvažniji normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kao i napredak u vladavini prava.

Rekao je da je počeo rad na novom izveštaju o napretku Srbije, da će se nacrt naći pred nadležnim odborom 12.juna i 3.septembra, a pun izveštaj na glasanje će biti stavljen u novembru, gde se nada većini, kao i do sada.

Mekalister je kazao da rado dolazi u Beograd i da se danas već sreo sa premijerkom Anom Brnabić, kao i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Podsetio je da se sa predsednikom Vučićem, sa kojim ima večeras sastanak, sreo veče pre Samita EU-Zapadni Balkan, u Sofiji.

Mekalister je pohvalio rezultate Samita i ocenio da je bio uspešan.

Kako jerekao, pozitivna je stvar što je bugarski premijer Bojko Borisov uspeo da Zapadni Balkao postavi kao jedan do prioriteta na dnevni red EU.

Mekalister je ukazao da je tome prethodila Strategija EU za širenje, kao i izveštaj o napretku, te da predstoje još važan sastanak Saveta EU u junu, i Samit u okviru Berlinskog procesa.

Podvukao je da se Samit u Sofiji nije bavio proširenjem, već konkretnim rezultatima koji su postignuti.

“Pozdravljam napredak u oblasti povezivanja, infrastrukture, digitalizacije. Uloga Srbije u regionu je više nego dobrodošla”, naglasio je Mekalister.

On je pohvalio srpsku privredu rekavši da je ekonomija naše zemlje svakog dana sve bolja i da su to dobre vesti, te da je to uspeh odgovorne vlasti.

Ujedno je ukazao da vladavina prava mora biti osnažena kako bi Srbija postala još atraktivnija za strane investitore.

Povezani članci

Predlog Komisije o novoj metodologiji proširenja 5. februara, kažu izvori

EWB

Izveštaj Evropskog parlamenta oštar, ali ni ocene Evropske komisije nisu bile ništa bolje po vlast

EWB

Borelj i Varhelji: Nadležni organi Srbije da prate navode o izbornim nepravilnostima

EWB