fbpx
European Western Balkans
Politika

Mekalister: Ključno stvoriti poverenje u institucije i jednake uslove

Dejvid Mekalister; Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Dejvid Mekalister; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BRISEL – Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET), Dejvid Mekalister, izjavio je da u Srbiji treba poboljšati izborni okvir zbog čega je Evropski parlament spreman da nastavi međustranački dijalog koji bi mogao pomoći u pripremi reformi, prenosi dnevni list Danas. 

On je poručio da je ključno stvoriti poverenje u institucije i jednake uslove uključujući nezavisno medijsko okruženje za sve političke aktere koji žele da potraže podršku građana.

Mekalister je u intervjuu za magazin Kord (CorD), povodom brojnih amandmana na izveštaj EP o Srbiji, izjavio da evroposlanici priznajući postignuti napredak u odnosima Srbije sa EU, istovremeno pozivaju na poboljšavanje demokratije, vladavine prava, slobode medija i borbe protiv korupcije.

Predsedavajući AFET-om je podsetio da Srbija prema oceni Evropske komisije ima još posla na temeljnim reformama.

„Napredak u poglavljima o vladavini zakona odrediće tempo pristupnih pregovora. Izborni okvir treba poboljšati. Zbog toga je Eropski parlament spreman da nastavi medjustranački dijalog, koji bi mogao pomoći u pripremi reformi“, naveo je Mekalister.

Upitan da li je utemeljen stav grupe evročposlanika koji traže formalni odgovor na „govor mržnje“ srpskih političara usmeren protiv članova EP, Mekalister je rekao da „demokratski diskurs zahteva poštovanje odredjenih pravila i standarda“.

„To se odnosi na svaku političku raspravu. Poštovanje je temeljno za liberalno i pluralističko društvo“, dodao je on.

On je zaključio da će se evroposlanici suočiti s izazovom, možda već ovog meseca, kao posrednici u organizaciji prvih zvaničnih rasprava vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i opozicionih stranaka koje su bojkotovale izbore u junu 2020.

Povezani članci

Ambasador Francuske: Zalažemo se za punopravno članstvo Srbije u EU

EWB

Vučić i Ditman naglasili značaj regionalne stabilnosti

EWB

[BSF] Tomić: Dijalog je trebalo da započnu obični ljudi

EWB