fbpx
European Western Balkans
Politika

Mekalister: Merkel jasna o ključnoj ulozi Srbije u regionu

Dejvid Mekalister; Foto: Evropski parlament

STRAZBUR – Važno je shvatiti da su pregovori zemalja regiona, uključujući i Srbiju, o pristupanju Evropskoj uniji deo šireg procesa modernizacije i reformi, poručuje predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister.

Kad je reč o Srbiji, Mekalister ukazuje za European Western Balkans i Tanjug na jasne poruke kancelarke Angele Merkel koje je prenela predsedniku Aleksandru Vučiću tokom nedavnog sastanka u Berlinu.

Upitan da kao bliski saradnik Angele Merkel prokomentariše poslednju posetu predsednika Vučića Berlinu, Dejvid Mekalister u izjavi za EWB i Tanjug kaže da se druga poseta srpskog predsednika u samo dve nedelje može tumačiti u kontekstu prioriteta koje EU daje zemljama Zapadnog Balkna u prvoj polovini 2018. godine.

“Kancelarka Angela Merkel posvećena je podršci Srbiji u pronalaženju održivih rešenja za izazove sa kojima se zemlja suočava. Bila je vrlo jasna o ključnoj ulozi Srbije u regionu”, rekao je Mekalister.

On ističe da su Evropska unija, kao i države članice, spremne da podrže i olakšaju “dijalog između Srbije i Kosova”.

“Međutim, konačni pravno obavezujući sporazum mora biti dogovoren između Beograda i Prištine”, ukazuje izvestilac EP za Srbiju.

Povodom Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, on je konstatovao da ekonomske reforme u našoj zemlji nastavljaju da pokazuju rezultate, ali da najvažnji zadatak za Srbiju ostaje sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava.

”Srbija je jedan od dva lidera u procesu proširenja. Vlada u Beogradu usvojila je važne ekonomske reforme koje i dalje proizvode rezultate. Međutim, rešavanje i sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava i osnovnih prava ostaje najvažniji zadatak za Srbiju”, izjavio je Mekalister za EWB i Tanjug.

On je ocenio da su izveštaji Evropske komsije o zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj jasno pokazali da proces proširenja nastavlja da se gradi na utvrđenim kriterijumima i fer uslovljavanju.

”Svaka zemlja se procenjuje na osnovu sopstvenih zasluga. Važno je prepoznati da pregovori o pristupanju nisu, i nikada neće biti, samodovoljni. Oni su deo šireg procesa modernizacije i reformi”, kaže Mekalister.

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlametu najavio je da će početi sa izradom svog četvrtog izveštaja o Srbiji, koji će biti predstavljen na jesen.

Povezani članci

Miščević: Srbija za sedam godina dobija 1,4 milijarde iz IPA 3 fondova

EWB

“Hvala brate Si” – da li je kritika iz EU dovela do nestanka pro-kineskog narativa u Srbiji?

EWB

Kocijančič: Nastavak dijaloga u interesu svih, datum nije određen

EWB