fbpx
European Western Balkans
Politika

Mekalister: Na jesen novi izvestioci za Zapadni Balkan

Dejvid Mekalister; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Dosadašnji izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister najavio je za jesen nova imenovanja u novoizabranom sazivu Evropskog parlamenta u Briselu, uključujući i izbore novih izvestilaca za pojedine zemlje Zapadnog Balkana.

Mekalister kaže da je nakon ovih evropskih izbora Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta dobio mnogo novih članova, a da odlaze neki od najiskusnijih kada je reč o Zapadnom Balkanu, kao što su Eduard Kukan, Knut Flekenštajn, Čarls Tanok i Ivo Vajgl.

”Ovo će biti nova generacija EU parlamentaraca i nadam se da ćemo naći kolege iz svih članica EU koji su zainteresovani za Zapadni Balkan”, poručio je Mekalister.

Dejvid Mekalister je ocenio da je za pet godina koliko je on bio na mestu izvestioca za Srbiju država napravila napredak na svom evropskom putu.

”Još je mnogo posla ostalo da se uradi posebno u oblasti pravosuđa, slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Srbija je posebno napredovala kada je u pitanju ekonomska stabilnost, što je donelo dobrobit njenim građanima”, ocenio je Mekalister.

Mekalister je posebno izdvojio dijalog Beograda i Prištine naglasivši da taj proces mora biti što pre nastavljen.

Povezani članci

Cvijić za POLITICO: Uvoz modela Orbanove lažne demokratije u evropske zemlje

EWB

Picula: Zemljama ZB hitno omogućiti korišćenje EU fondova za borbu protiv COVID-19

EWB

Makron: Za proširenje tek posle reforme EU

EWB