fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika Vesti

Mekalister: Nadam se da će istraga o rušenju u Savamali uskoro dati rezultat

Dejvid Mekalister; Foto: Evropska unija

BRISEL – U izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji u obzir smo uzeli kontroverzne događaje u beogradskom kvartu Savamala, sa naročitim osvrtom na uništavanje privatne imovine, kaže za Danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

“Potrebno je učiniti više da bi se garantovala vladavina prava. To uključuje reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije”, poručuje Mekalister.

Dodaje i da će o toj rezoluciji Evropski parlament raspravljati 13. juna, dok će se dan kasnije o njoj i glasati. Danas podseća da se taj dokument obično usvaja sredinom marta, ali da da je ovog puta odloženo zbog aprilskih predsedničkih izbora.

Na pitanje kako ocenjuje rad opozicije u Srbiji, Mekalister kaže da o tome ne želi da sudi, ali naglašava da je opozicija od velike važnosti za svaku demokratiju.

Tvrdi i da veruje u regularnost nedavno održanih predsedničkih izbora, jer su i OEBS i Parlamentarna skupština Saveta Evrope rekli da su glasači u Srbiji mogli slobodno da glasaju, uprkos proceduralnim nedostacima.

Povezani članci

Holandski ambasador: Prvo napredak u vladavini prava, zatim evrointegracije

EWB

“Istorijski uspeh” SVM kao ogledalo pobede SNS: Hoće li porasti uticaj mađarske zajednice?

Aleksandar Ivković

Fon Kramon: Povećana izlaznost pozitivna, ali izbori ipak nisu bili ni slobodni ni fer

EWB