fbpx
European Western Balkans
Politika

Mekalister: Nemačka nastavlja da vodi Zapadni Balkan ka EU

Dejvid Mekalister; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BRISEL – Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister kaže da će Nemačka, bez obzira ko formira vladu u Berlinu, nastaviti sa politikom približavanja Zapadnog Balkan i Srbije EU.

On je posle razgovora sa ministarkom za evrointegracije Srbije Jadrankom Joksimović izrazio uverenje da će Angela Merkel dobiti novi mandat na mestu kancelarke i podsetio na njenu posvećenost Zapadnom Balkanu i regionalnoj stabilnosti.

“Kao političar koji dolazi iz Nemačke želeo bih da naglasim da posle naših parlamentarnih izbora koji god rezultat jeste i kakva god se vlada formira u Berlinu siguran sam da će Nemačka nastaviti sa svojim konstruktivnim vođenjem Zapadnog Balkana, a posebno Srbije, bliže EU”, poručio je Mekalister.

On je takođe izneo uveravanje da će Srbija do kraja godine napredovati na svom putu ka EU i otvoriti još novih poglavlja u svojim pristupnim pregovorima.

“Ako su dobro pripremljena, poglavlja bi trebalo da budu otvorena. To je moja poruka. Mi želimo da nagradimo i naglasimo dobar napredak koji je Srbija ostvaruje”, izjavio je izvestilac EP za Srbiju.

Mekalister kaže i da u potpunosti podržava plan predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera o perspektivi proširenja i ulaska Srbije i Crne Gore u EU do 2025. godine.

“Oduvek sam govorio da kada Srbija bude spremna da uđe u EU ona bi trebalo da uđe. Kada će to da bude u najvećoj meri zavisi od spremnosti Srbije da primeni nephodne reforme. Mnogo je već urađeno, još ima dosta da se uradi, ali Srbija zaslužuje svu podršku svoji EU partnera i prijatelja”, kaže Dejvid Mekalister.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Mekalister napominje da je na njima da se dogovore o novim koracima, ali i da primene već postojeće dogovore. On je tom prilikom posebno pozvao novu vladu u Prištini da ispuni svoj deo obaveza.

“Sada kada konačno imamo novu vladu na Kosovu, želeli bismo da vidimo da Kosovo primenjuje one dogovore koji su na njima da ih primene”, naglašava Mekalister.

Povezani članci

Meleškanu: Očekujemo vidljivi napredak prava rumunske manjine

EWB

Bilčik: Za Evropski parlament bitni fer uslovi za predstojeće izbore

EWB

Gert Jan Kopman na čelu Generalnog direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju

EWB