fbpx
European Western Balkans
Politika

Mekalister: Normalizacija za održivo poboljšanje odnosa

Dejvid Mekalister; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Pregovarački okvir za ulazak Srbije u Evropsku uniju zahteva “kontinuirani angažman” ka “vidljivom i održivom” poboljšanju odnosa sa Kosovom, ukazuje izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

“Ovaj proces bi postepeno trebalo da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, s ciljem da obe strane budu u mogućnosti da u potpunosti ispunjavaju svoja prava i obaveze”, istakao je Mekalister u intervjuu Tanjugu.

Prema nacrtu Staregije Evropske komisije, u koju je Tanjug imao uvid, do 2019. godine trebalo bi da dođe do “sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova”, a izvestilac za Srbiju i predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog paralmeta naglašava da je cilj tog procesa “vidljivo i održivo” poboljšanje odnosa sa Kosovom.

“Unutrašnji dijalog koji se vodi u Srbiji o budućnosti odnosa sa Kosovom je veoma važan, a normalizacija odnosa doneće dobrobit narodu u Srbiji i na Kosovu i biti osnova za očuvanje mira i stabilnosti u regionu”, kaže Dejvid Mekalister.

Prema njegovim rečima, Srbija dobro napreduje na putu ka članstvu u EU i smatra da se u prvoj polovini 2018. godine može očekivati otvaranje novih poglavlja.

On je istovremeno najavio da u aprilu počinje sa izradom izveštaja, koji će Evropski parlament usvojiti kao rezoluciju o Srbiji.

”Srbija dobro napreduje na ka svom streteškom cilju sa otvorenih 12 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Ukoliko se sva energija usmeri na usvajanje i primenu reformi, nova poglavlja mogu biti otvorena u prvoj polovini 2018. godine”, kaže izvestilac za Srbiju.

Podseća da pregovarački okvir posebnu pažnju pridaje poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, kao i poglavlju 35 koje se bavi normlizacijom odnosa sa Kosovom.

“Ove oblasti su u samoj srži pristupnog procesa i suštinski napredak u ovim obolastima neophodnan je kako bi se približilo EU”, kaže Dejdvid Mekalister i dodaje da su EU institucije, među njima i Evropski parlament, spremne da pomognu Srbiji na tom putu.

On je dodao da od Srbije zavisi da li će do 2025. godine ispuniti očekivanja Evropske komisije, ali i kriterijume EU, i postati sledeća članica Unije.

”Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker identifikovao je Srbiju i Crnu Goru kao lidere sa, u najboljem slučaju, 2025. godinom kao datumom za pristupanje EU. Da li će Srbija biti spremna da do tada uđe u EU zavisi od brzine reformi, dakle od usklađivanja Srbije sa EU zakonodavstvom. U praksi, to znači da država mora da ispuni kriterijume u svih 35 poglavlja pre nego što pregovori u svim oblastima budu finalizovani”, izjavio je Mekalister.

Na pitanje Tanjuga kako vidi nastavak dijaloga Beograda i Prištine u svetlu ubistva Olivera Ivanovića, Meklister je ponovio osudu ubistva, koju je pokazala cela EU, ali i pohvalio ”proaktivan pristup” obe strane u cilju spuštanja tenzija.

”EU i ja lično snažno osuđujemo ubistvo Olivera Ivanovića koje se dogodilo 16. januara. Moje saučešće na prvom mestu ide porodici Olivera Ivanovića. Mešoviti timovi policije i tužilaštva sastavljeni od kosovskih Srba i kosovskih Albanaca rade na istrazi ovog slučaja u skladu sa dogovorom postignutim u dijalogu. Odgovarajuće kosovske vlasti ne bi trebalo da štede truda u pronalasku počinilaca, koje bi trebalo izvesti pred lice pravde bez odlaganja”, izjavio je Mekalister za Tanjug.

On je pozdravio “proaktivan pristup obe strane, nečemu što je moglo da postane krizna situacija za odnose Kosova i Srbije”.

Posebno je pozdravio pomirujuće poruke koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao tokom svoje nedavne posete Kosovu.

Povodom različitih ocena o stanju medijskih sloboda u Srbiji, koje su se mogle čuti i u samom Evropskom parlamentu, Mekalister je poručio da je sloboda medija ključni indikator spremnosti države da postane članica EU.

”To podrazumeva posvećenost demokratiji, dobro upravljanje državom, političku odgovornost kroz politički dijalog, kritičku diskusiju i debate kao i izražavanje različitih mišljenja”, kaže Mekalister.

On navodi da je u Srbiji sledeći korak usvajanje nove višegodišnje Medijske strategije, čija bi priprema trebalo da bude transparentna i inkluzivna, uz konsultacije sa profesionalncima iz oblasti medija, novinarskim udruženjima i ekspertima.

”Ipak, sloboda medija se ne može ostvarti samo usvajanjem zakona. Tu se radi i o stvaranju sredine pogodne za medije”, rekao je Mekalister.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju u razgovoru za Tanjug najavljuje da će, čim u aprilu izađe izveštaj Evropske komisije o Srbiji, on početi rad na svom izveštaju, koji će poslužiti kao podloga za usvajanje rezolucije o Srbiji u Evropskom paralmetu.

”Sastav mog izvešataja zavisiće kako od procena Evropske komisije, tako i od razvoja događaja u Srbiji u narednih nekoliko meseci”, zaključio je Dejvid Meklaister u intervjuu za Tanjug.

Povezani članci

Brnabić: EU integracije važan faktor za budućnost Zapadnog Balkana

EWB

Tenzija na sastanku Dačića i Varheljija

EWB

Junker: Srbija zna kuda treba da ide

EWB