fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Mekalister: O članstvu Srbije u EU ne odlučuje Vašington

Dejvid Mekalister; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BRISEL – Evropska unija i SAD podržavaju Srbiju na putu evrointegracija, ali o samom ulasku u EU jedino odlučuju zemlje članice Unije, poručio je danas izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister.

“I EU i SAD veoma podržavaju Srbiju u njenim evropskim težnjama. Ipak, da li i kada će se zemlja kandidat priključiti EU – to je ekskluzivna odluka koju jednoglasno donose zemlje članice EU prethodno konsultujući se sa Evropskom komisijom i uz dobijeno odobrenje Evropskog parlamenta” odgovorio je Mekalister na pitanje Tanjuga o mogućem uticaju Vašingtona i američkog stava prema Rusiji i Kosovu na proces evrointegracija Srbije.

Izvestilac za Srbiju istovremeno i član Delegacije EP za saradnju sa SAD Dejvid Mekalister je odgovarajući na pitanje Tanjuga da li se nedavne izjave zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Brajana Hojta Jia koji je Beogradu poručio da ”ne može da sedi na dve stolice” kada je Rusija u pitanju i da ”ne dira u nezavisnost Kosova”, mogu u Briselu protumačiti kao spoljni politički pritisak na zemlju kandidata, naglasio da EU očekuje napredak kada je u pitanju usklađivanje srpske spoljne politike sa zajedničkom politikom evropske dvadesteosmorice.

”EU sastoji se od 28 zemalja članica. Neke od njih imaju bliže odnose sa Moskvom u odnosu na druge. Ipak, Rusija je jednostrano promenila granice svog suseda što je suprotno osnovnim principima na kojima je zasnovana EU što je i dovelo do zajedničkog odgovora Unije”, objašanjava Dejvid Mekalister.

On ponavlja da se i od Srbije u okviru pregovora u poglavlju 31 očekuje postepeno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

”EU je spremna da zadrži i razvija dijalog sa Srbijom kada se radi o pitanjima spoljne politike i očekuje da vidi napredak u toj oblasti”, zaključio je Dejvid Mekalister u izjavi za Tanjug.

Povezani članci

Brnabić u debati sa Konventom o EU: Ciljeve održivog razvoja prilagoditi prioritetima Srbije

EWB

Predsednik Srbije kao glavni izvor vesti i kreator narativa o EU

EWB

Međak: Evropske integracije nisu prioritet Srbije

EWB SCREENING