fbpx
European Western Balkans
Politika

Mekalister: Odlučujuća stvar je suština

Dejvid Mekalister; Foto: Evropski parlament

BEOGRAD – Odlučujuća stvar je suština, nema nikakvih automatizama, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, ističući da će se “itekako raspravljati” o tome da li je smisleno ili nije definisati 2025. kao godinu mogućeg učlanjenja Srbije i Crne Gore u EU.

Kod ove 2025. se radi o indikativnom datumu, koji se bazira na jednoj vrsti scenarija “u najboljem slučaju”. To je politički signal ohrabrenja, rekao je Mekalister za nemački Velt.

Ali, podsetio je on, učlanjenje u EU zavisi isključivo od toga da li je jedna država-kandidat stvarno ispunila obimne političke, pravne i ekonomske uslove. Mekalister je ocenio i da je Rusija izgradila medijsku prisutnost u pojedinim zemljama Zapadnog Balkana i da pokušava da ciljanim dezinformacionim kampanjama ojača svoj uticaj, “što je razlog za zabrinutost”.

“Zemlja, koja želi da udje u EU, mora da korak po korak prihvati našu zajedničku EU spoljnu i bezbednosnu politiku. To važi i za Srbiju”, konstatovao je on.

Na kraju sve države članice EU jednoglasno odlučuju o tome da li je jedna država-kandidat ispunila uslove u svim političkim segmentima, rekao je Mekalister.

On je ocenio i da se mora više govoriti o tome šta je EU sve pozitivno uradila za region Zapadnog Balkana. “Samo u Srbiji će EU, izmedju 2014. i 2020. investirati oko 1.5 milijardi evra – u bolnice, škole ili puteve”, podsetio je Mekalister i naglasio da je EU najveći darodavac Srbije.

Prema nejgovim rečima, tačno je i da su pojedine zemlje regiona stvarno još vrlo daleko od mogućeg članstva u EU, ali to nije razlog da se EU povuče sa Balkana.

“Ako to uradimo, onda će tu ući drugi i zauzeti naše mesto. Ti su već tamo delimice i prisutni, npr. Rusija, Kina, Turska ili arapske zemlje. Njihovi pojedinačni interesi su vrlo različiti, ali svima je isti jedan: da prošire svoju zonu uticaja”, upozorio je Dejvid Mekalister.

Povezani članci

Ministar Dačić na sastanku Saveta EU sa kandidatima

EWB

Han čestitao Vučiću

EWB

Martinović: Fajon nastavlja da vodi rat iz 1991. protiv Srbije; Fajon: Ljubazna dobrodošlica

EWB