fbpx
European Western Balkans
Politika

Mekalister: Politika proširenja EU nije sama sebi cilj

Dejvid Mekalister; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Ako Srbija nije uskladila svoju politiku sa pravnim tekovinama EU, ni EU ni zemlja koja pristupa i njeni građani ne mogu imati koristi od članstva u Uniji. Zato su potrebni opipljivi rezultati u procesu reformi u Srbiji, poručio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvid Mekalister u intervjuu za Novosti.

Prema njegovim rečima, 2018. godina će definitivno biti važna za zemlje zapadnog Balkana.

“Evropska komisija će predstaviti svoju Strategiju proširenja u februaru, pojedinačne izveštaje o zemljama, uključujući i Srbiju, u aprilu, a biće održan i samit EU – Zapadni Balkan u maju u Sofiji”, rekao je Mekalister za Novosti.

Da li će se Srbija pridružiti Evropskoj uniji do 2025. godine, prema rečima Mekalister, zavisi od brzine reformi i usklađivanja Srbije sa zakonodavstvom u EU.

“U praksi, to znači da morate da ispunite kriterijume koje je EU postavila u svih 35 poglavlja, pre nego što pregovori po oblastima budu zaključeni. Želim vašoj zemlji veliki uspeh u tome”, poručio je Mekalister.

Odgovarajući na pitanje da li je ipak predugo čekati još najmanje sedam godina, Mekalister je rekao da politika proširenja EU nije sama sebi cilj.

Komentarišući ubistvo Olivera Ivanovića, Mekalister je istakao da zahteva brzu istragu.

“Na svaki način osuđujem ubistvo Olivera Ivanovića, a nadležne pravosudne institucije moraju da sprovedu brzu i profesionalnu istragu i počinioce izvedu pred lice pravde”, kazao je on.

“Evropska misija za vladavinu prava (Euleks) treba da podrži vlasti u okviru svog mandata. Nema alternative dijalogu između Beograda i Prištine. Ne smemo dozvoliti da takav strašan i užasan zločin podstiče opasnu retoriku u regionu”, rekao je Mekalister, odgovarajući na pitanje Novosti može li ubistvo Ivanovića da destabilizuje situaciju na Kosovu i evropski put Srbije.

U međuvremenu, naveo je Makaliter, EU će nastaviti da podržava Srbiju.

“EU i njene zemlje članice su prvi trgovinski partner Srbije, po obimu trgovine u pogledu stranih ulagajna i finansijske pomoći, mnogo više nego što su to drugi partneri. Samo institucionalna pomoć EU Srbiji iznosi 200 miliona evra godišnje. Srbija već ima koristi od Unije”, rekao je Mekalister.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju je, po pitanju srpskog uvođenja sankcija Rusiji, rekao da bi Srbija u skladu sa pregovaračkim poglavljem 31 trebalo da progresivno uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.

Povezani članci

Radno telo Saveta EU dalo zeleno svetlo za klaster 4, čeka se konačna odluka o međuvladinoj konferenciji

EWB

Mekalister sledeće nedelje u Beogradu sa liderima opozicije

EWB

Dačić: Tražio sam od evroparlamentaraca platforme Jeremića i Đilasa

EWB