fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Mekalister: Srbija jasno ide ka članstvu u EU

Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Izvestilac Evropskog parlameta za Srbiju Dejvid Melkalister izjavio je večeras da je poruka Evropskog parlamenta da Srbija ima budućnost u EU i da očekuje otvaranje nova dva poglavlja u pregovorima sa EU.

”Srbija jasno ide ka članstvu u EU. Ona je otvorila 8 poglavlja, od kojih su dva privremno zatvorena, a očekujemo otvarnje dva nova poglavlja”, rekao je Meklaister otvarajući debatu u Evropskom parlamentu o Rezoluciji o Srbiji.

Dejvid Mekalister je naglasio da su tri tačke bitne na putu Srbije u EU- vladavina prava, ekonomske reforme i regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi. On je ponovi da je napredak u poglavljima 23 i 24 kao i u normalizaciji odnosa sa Prištinom ”neophodan” za napredak Srbije na putu evrointegracija.

Malta, kao predsedavajuća Savetom EU, pozdravila je napredak Srbije u procesu pristupnih pregovora kao i u saradnji sa EU i regionom.

”Srbija je u 2016. godini napravila važan napredak. Bitno je da je taj napredak stabilan i da se nastavlja”, poručila je predstavnica Malte Helena Dali.

Ona kaže da će mlateško predsedvanje organizovati Međuvladinu konferenciju sa Srbijom sledeće nedelje na kojoj bi trebalo da budu otvorena poglavlja koja će dobiti zeleno svetlo svih zemalja članica.

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han ispred Evropske komisije pozdravio je, kako je rekao, izbalansiranu Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji koja je po njemu u skladu sa izveštajem o napretku Komisije iz 2016. godine.

”Srbija je napravila dobar napredak ka članstvu u EU što je strateški cilj koji su postavili i Vlada i predsednik Aleksandar Vučić”, poručio je Han.

Komesar Han je pohvalio Srbiju za napredak u oblasti regionalnih odnosa, u dijalogu sa Prištinom, kao i u reformi javne uprave i napora uloženih u rešavanje migracione krize. Han je izjavio da očekuje nastavak dijaloga sa Kosovom i da će se energija u Srbiji, posle predsedničkih izbora, usmeriti na reforme.

U nastavku rasprave evropski poslanici su konstatovali da je izvešataj o Srbiji ”izbalansiran”, da je zemlja napravila napredak ali i da ima manjkavaosti prevashodno u oblasti vladavine prava što se odnosi na borbu protv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanje medijskih sloboda i slobode izražavanja kao i poštovanje ljudskih prava.

Povezani članci

Izveštaj Evropske komisije o napretku u slobodi medija: Pomak uočen mikroskopom

Filip Švarm

Varhelji u Beogradu: Važno održati zamah procesa proširenja

EWB

Picula za EWB: Stabilnost na Zapadnom Balkanu će uticati na Evropu

EWB