fbpx
European Western Balkans
Politika

Mekalister: Srbija mora da ispuni sve uslove za članstvo

Dejvid Mekalister; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da je, u razgovoru sa svim sagovornicima tokom dvodnevne posete Beogradu, bio jasan da na kraju Srbija mora da ispuni sve uslove za članstvo u EU, što znači otvaranje i zatvaranje svih 35 poglavlja.

Mekalister je, u intervjuu za Blic u izdanju od nedelje, istakao da su svih 35 poglavlja jednako važna jer svi kriterijumu moraju biti ispunjeni.

“Kada je u pitanju pregovarački okvir, posebno se uzimaju u obzir poglavlja koja se tiču vladavine prava 23 i 24 s jedne strane, kao i nastavak angažovanja Srbije, kroz korake ka vidljivijem i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom, o čemu se pregovara u poglavlju 35. Tako da bi moja poruka bila – nastavite dalje, samo napred”, poručio je on.

Mekalister je pozdravio poziv predsednika Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu.

“Voleo bih da ohrabrim srpsko društvo, političare, religijske predstavnike, civilno društvo, biznis zajednicu…da uđu u dijalog i pokušaju da pronađu šta bi moglo biti rešenje za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine na održivoj osnovi”, kazao je Mekalister.

Mekalister je dodao da mu je predsednik Srbije detaljno ispričao zbog čega je započeo tu inicijativu, šta je njen cilj, kao i da ga je pitao kako se dijalog može strukturisati.

On je istakao da lično veruje da naredna poglavlja u pregovorima sa EU treba da budu otvorena u ovoj godini, da su nekoliko poglavlja tehnički dobro pripremljena za to, ali da njihovo otvaranje zavisi od članica EU.

Mekalister se osvrnuo i na to što je na konferenciji za novinare na srpskom jeziku izjavio: “Volim Srbiju”, navodeći da je to rekao jer je Srbija ponosna nacija.

Mekalister, koji je član nemacke Demohrišćanske unije, rekao je da su nemačka kancelarka i vlada pokazali jaku posvećenost regionu Zapadnog Balkana.

“Nije slučajnost da su nemački demohrišćani Angele Merkel naklonjeni Srbiji jer snažno verujem da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da imaju evropsku perspektivu. Naravno, na kraju vi odlučujete, ali mi vas pozivamo da se pridružite i verujemo da koristi nisu samo za biznis, već i za svaku srpsku porodicu”, zaključio je Mekalister.

Povezani članci

Joksimović: Proces priključenja EU vlasništvo svih građana

EWB

Ne postoji prepreka za “Pribe izveštaj” o vladavini prava u Srbiji

EWB

Vlast u Srbiji ne može da postavlja uslove Evropskom parlamentu o međustranačkom dijalogu

Sofija Popović