fbpx
European Western Balkans
Politika

Mekalister: Srbija na pravi način korača ka članstvu u EU

Dejvid Mekalister; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Srbija na pravi način korača ka članstvu u Evropskoj uniji, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister u intervjuu za Večernje novosti.

“Novi izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji navodi više konkretnih oblasti u kojima je Vlada sprovela dalekosežne reforme usmerene ka ispunjavanju uslova za članstvo”, podsetio je on.

Upitan šta je za Srbiju najjača, a šta najslabija tačka, on je rekao da su reforme sprovedene u nastojanju da se podstakne srpska privreda veoma impresivne.

“Važno je da se građanima, a posebno mlađim generacijama obezbedi jasna ekonomska perspektiva da bi osigurali njihovu stalnu podršku pristupanju Srbije EU”, dodao je Mekalister.

Prema njegovom mišljenju, nedostaci koji još treba da budu u potpunosti otklonjeni posebno se odnose na jačanje vladavine prava.

“Održavanje nezavisnog sudstva mora biti apsolutni prioritet”, rekao je Mekalister.

Upitan može li Srbija da održava dobre ekonomske i političke odnose sa Rusijom i istovremeno napreduje ka EU, on je rekao da orijentacija Srbije ka Evropi, kao i eventualnom članstvu članstvu u EU, ne isključuje srdačne odnose sa ostalim zemljama u svetu, uključujući i Rusiju.

“Istovremeno, od država koje žele da se pridruže EU očekuje se da se usklade sa osnovnim načelima zajedničke spoljne politike. To naravno važi i za Srbiju”, rekao je Mekalister.

Povezani članci

Joksimović: Srbija ima dodatne argumente za skeptične države članice, zaslužujemo oba klastera

EWB

Juratović: Srbija ima mogućnost da najpre uđe u EU, ali…

EWB

Fabrici i zvanično šef delegacije EU u Srbiji

EWB