fbpx
European Western Balkans
Politika

Mekalister: Srbija sve konkurentnija, faktor stabilnosti

Dejvid Mekalister; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Meklaister kaže da je podrška Srbiji na putu ka članstvu u EU osnovna poruka Rezolucije koja se usvaja sutra u Strazburu.

”Videli smo veliki napredak u zemlji pogotovo u oblastima ekonomskih reformi. Ekonomija Srbije jača i zemlja postaje sve više konkurentna. Istovremeno videli smo da je Srbija i faktor stabilnosti u regionu. Evropski parlament podržava politiku dobrosusedskih odnosa i pomirenja za koju je predsednik Alkesandar Vučić odgovoran”, poručio je Dejvid Meklaister pred konačnu raspravu i glasanje o ovogodišnjoj rezoluciji Evropskog parlameta o napretku Srbije.

Izvestilac za Srbiju, na osnovu čijeg izveštaja je i usklađivan tekst Rezolucije o Srbiji kaže da Evropski parlamet želi da se Srbija ”više koncentriše” na vladavinu prava i nastavak normalizacije odnosa sa Prištinom.

Evropski parlament godišnje usvaja rezolucije o napretku zemalja koje su u procesu pristupanja EU. Ove rezolucije nisu obavezujućeg karaktera, ali imaju težinu političke preporuke jedne od tri najznačajnije institucije EU.

Povezani članci

Nedostatak pritisaka EU i SAD omogućio je stvaranje „zarobljene države“ u BiH

EWB

Mekalister: Na jesen novi izvestioci za Zapadni Balkan

EWB

Brnabić: Jasna politika SAD, volela bih da i EU bude jasnija

Tanjug