fbpx
European Western Balkans
Politika

Mekalister u pismu Maji Gojković predlaže posredovanje EP među strankama u Srbiji

Dejvid Mekalister; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BRISEL – Evropski parlament je spreman da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji oko izbornih uslova, ukoliko dobije pozitivan odgovor od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, izjavio je danas Dejvid Mekalister, predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta.

Mekalister kaže da je poslao pismo predsednici Narodne skupštine Srbije Maji Gojković sa predlogom za međustranački dijalog u Srbiji, kome bi posredovao Evropski parlament.

“U slučaju pozitivnog odgovora predsednice Skupštine, mi smo spremni da podržimo predloženi dijalog”, izjavio je Mekalister za Tanjug.

Dejvid Mekalister je na pitanje Tanjuga o očekivanjima dela srpske opozicije da dobiju “odgovor EU” na moguće posredovanje Brisela u pregovorima vlasti i opozicije oko izbornih uslova podsetio da su nekadašnji polanici Evriopskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn krajem avgusta boravili u Srbiji gde su pažljivo saslušali pozicije svih partija.

“Pošto su me izvestili o razgovorima, ja sam poslao pismo predsednici srpskog Parlamenta Maji Gojković sa predlogom i vremenskim okvirom za dijalog kome bi posredovao Evropski parlament. Na snovu pozitivnog odgovora predsednice, mi smo spremni da podržimo predloženi dijalog”, poručio je Mekalister.

Ovo je prvi put da se od posete Beogradu krajem avgusta i prijema otvorenog pisma lidera Pokret slobodnih građana Srbije Sergeja Trifunovića Mekalister oglašava o mogućem posredovanju EU u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji.

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju u prethodnom sazivu EP, Dejvid Mekalister, krajem avgusta razgovarao je u Skupštini Srbije sa poslanicima o radu parlamenta, izbornim uslovima i dijalogu vlasti i opozicije.

Istovremeno, lider PSG Sergej Trifunović uputio je Mekalisteru otvoreno pismo u kom upozorava na “nefer izborne uslove i bojkot izbora od dela opozicije” i poziva na “dijalog vlasti i opozicije pod patronatom EU”.

Nedavno je Trifunović naglasio da pre odluke PSG o bojkotu izbora želi da čuje i “odgovor EU”.

Povezani članci

Fabrici: Članice EU odlučuju o poglavljima

EWB

Brnabić sutra na samitu u Trstu

EWB

Vučić i Tači u Briselu o normalizaciji i implementaciji sporazuma

EWB