Mekalister: Ulazak Srbije u EU zavisi od dobrih odnosa s Prištinom

Dejvid Mekalister; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister kaže da pregovori o pristupanju Srbije EU zahtevaju stalno kretanje ka boljim odnosima s Kosovom i da bi taj proces trebalo postepeno da vodi ka normalizaciji odnosa između dve strane, s tim da obe mogu da ostvaruju svoja prava i ispune svoje odgovornosti.

“Normalizacija odnosa bi trebalo da ide u korist državljana Srbije i Kosova i od suštinskog je značaja za očuvanje mira i stabilnosti u regionu”, rekao je Mekalister u danas objavljenom intervjuu za današnji Kurir, pozdravivši inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za pokretanje domaćeg dijaloga o ovom pitanju.

Izvestilac EP za Srbiju napominje da EU neće forsirati ni Beograd, ni Prištinu da preuzmu inicijativu i ističe da “održiva normalizacija odnosa neće nikad biti postignuta silom, već samo saglasnošću obe strane”.

Kad je reč o otvaranju novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije, Mekalister izražava uverenje da bi, uz svu energiju usmerenu na usvajanje i sprovođenje reformi, dodatna poglavlja mogla biti otvorena ove godine.

Pri tom napominje da su zemlje članice jasno stavile do znanja da je neophodan održivi napredak u osnovama, posebno u poglavljima 23 i 24.

Na pitanje da li će Srbija, ulaskom u EU, morati da promeni odnos prema Moskvi, odgovara da bi, u skladu s poglavljem 31, Srbija progresivno trebalo da uskladi svoju spoljnu politiku i bezbednost sa onima koje ima EU.

Mekalister se osvrnuo i na stanje medija u Srbiji, rekavši da pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara i dalje predstavljaju pitanje koje izaziva zabrinutost.

Upitan kako ocenjuje aktivnosti opozicije u Srbiji i da li ima za njih neki savet, kaže da ne veruje da je liderima opozicionih partija njegov savet potreban, zaključujući da je jaka opozicija od suštinskog značaja za svaku demokratiju.