fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Mekalister: Vladavina prava i dijalog sa Kosovom neophodni uslovi

Dejvid Mekalister; Foto: Evropska unija

BRISEL – Izvestilac za Srbiju i predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister boraviće od četvrtka u dvodnevnoj, zvaničnoj poseti Srbiji, a pred dolazak poručuje da je Srbija na ”dobrom putu” i da može postati članica EU ”čim ispuni uslove za pristupanje”, među kojima EU posebno pažnju pridaje vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom.

”Srbija mora da ispuni sve uslove za članstvo EU, što podrazumeva otvaranje i zatvaranje svih 35 poglavlja. Pregovarački okvir posebnu važnost daje poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, kao i koracima koji vode vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom, dogovorenim u okviru poglavlja 35”, izjavio je Dejvid Mekalister za Tanjug neposredno pred dolazak u Beograd.

Prema planu boravka izvestioca EP za Srbiju u Beogradu, Dejvid Mekalister bi u četvrtak prvo trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tom sastanku bi trebalo da prisustvuje i novoimenovani ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici.

Zatim slede odvojeni razgovori Mekalistera sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, prvim zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Izvestilac EP za Srbiju očekuje razmenu mišljenja i sa šeficom pregovaračkog tima Srbije Tanjom Miščević i njenim saradnicima, kao i članovima Odbora za evropske integracije u Parlamentu Srbije.

U večernjim satima predviđen je sastanak Dejvida Mekalistera sa predstavnicima srpske opozicije.

Kabinetu izvestioca za Srbiju, do sada su prisustvo potvrdili Boris Tadić (SDS), Dragan Šutanovac (DS), Saša Radulović (Dosta je bilo) i Čedomir Jovanović (LDP).

Vuk Jeremić i Saša Janković (PSG) su poručili da nisu u mogućnosti da prisustvuju sastanku.

Mekalister u izjavi za Tanjug nije želeo da komentariše detalje oko sastava i tema sastanka sa opozicionim liderima.

Izvori bliski kabinetu Dejvida Mekalistera ranije su za Tanjug potvrdili da ”Mekalister polaže puno na dijalog sa opozicijom i prilikom svih svojih poseta koje su organizovali Fondacija Konrad Adenauer ili Delegacija EU, on je razgovarao sa opozicionim političarima”.

Drugog dana posete Dejvid Mekalister ima razgovore sa predstavnicima nemačke fondacije Konrad Adenauer u Beogradu.

U intervjuu datom Tanjugu pred dolazak u Beograd, Mekalister je kao ”veoma korisnu i elementarno važnu” ocenio inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se u Srbiji povede sveobuhvatni društveni dijalog o Kosovu.

On je izneo očekivanje da će se Briselski dijalog nastaviti ”što je pre moguće”, kao i da EU od obe strane želi da vidi konstruktivan pristup i predanost dijalogu.

”Na kraju je neophodan pravno obavezujući sporazum, koji bi Srbiji i Kosovu omogućio da, kao punopravne članice, u smislu sporazuma EU, nezavisno jedna od druge, mogu preuzeti svoje obaveze i prava. Konkretna sadržina sporazuma zavisi od obe strane“, objasnio je nemački političar u intervjuu datom Tanjugu.

Dejvid Mekalister je pozdravio i drugu inicijativu predsednika Srbije, kojom je Vučić od EU zvaničnika zatražio vremenski okvir za pristupanje Srbije EU.

“Jedna zemlja može pristupiti EU samo ako stvarno ispuni sve uslove, a u to spada najpre poštovanje i podsticanje u Sporazumu EU navedenih osnovnih vrednosti, kao što su ljudska prava, sloboda, demokratija, prava nacionalnih manjina“, naglasio je on.

Izvestilac za Srbiju U Evropskom parlamentu ponavlja da čim ti uslovi budu ispunjeni Srbija može da postane članica EU.

”Kada će Srbija te kriterijume ispuniti zavisi samo od usvajanja i primene potrebnih reformi u Beogradu. Jasno je da je Srbija na dobrom putu i to me raduje“, podvukao je Mekalister.

On je ocenio i da vojna neutralnost Srbije neće imati nikakve posledice po pristupni proces zemlje, i dodao da je nemačkoj vladi i posebno kancelarki Merkel održiva stabilnost Balkana jedan od prioriteta.

”Ona je inicirala Berlinski proces koji konkretnim projektima vodi ka jačanju regionalne saradnje i privrede”, zaključio je Mekalister u razgovoru za Tanjug.

Povezani članci

Otvoren Klaster 4 na međuvladinoj konferenciji u Briselu

EWB

Majstorović: EU traži vidljive rezultate u primeni propisa

EWB

Šta su najvažniji problemi u poglavljima 23 i 24: Državi bitna forma, ne i suština reformi

Marija Stojanović