fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Mekalister: Vladavina prava najvažnija za Srbiju

Dejvid Mekalister; Foto: Evropska unija

BRISEL – Najnoviji izveštaj o napretku Srbije na evropskom putu s pravom ističe poziciju Sbije kao jedne od vodećih zemalja u procesu proširenja, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister u intervjuu za portal European Western Balkans i dodao da je jasno da reforme u oblasti vladavine prava, osnovnih prava, kao i dijalog Beograda i Prištane ostaju najvažniji zadatak za našu zemlju.

*Intervju u celosti na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

“Vlada u Beogradu usvojila je važne ekonomske reforme koje nastavljaju da daju rezultate. Sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava i osnovnih sloboda ostaju najvažniji zadatak za Srbiju. Štaviše, Srbija i Kosovo moraju značajno da prodube svoj anganžman u dijalogu”, rekao je Mekalister za EWB.

Evropska komisija je prošle nedelje usvojila paket proširenja, odnosno sedam pojedinačnih izveštaja o napretku zemalja koje se nalaze u procesu proširenja, među kojima i za Srbiju, a Mekalister kaže da je izveštaj o Srbiji pročitao “od prve do poslednje strane” i da veruje da je procena o Srbiji “veoma izbalansirana i tačna”.

Kako je naglasio, “izveštaj sa pravom podvlači poziciju Srbije kao jedne od vodećih (zemalja) u procesu proširenja”.

Sa druge strane, naveo je da je izveštaj veoma jasan po pitanju toga što nije bilo napretka u oblasti slobode medija.

“Štaviše, Izveštaj o slobodi medija u svetu za 2018. koji su ove nedelje objavili Reporteri bez granica (RSF), potvrdio je procenu Komisije, da je Srbija spala sa 66. na 76. mesto. Ovo pitanje ostaje i za Evropski parlament, zaista ozbiljna, zabrinjavajuća stvar”, rekao je.

Kako je naglasio, sveobuhvatan, pravnoobavezujući sporazum o normalizaciji Beograda i Prištine je “hitan i krucijalan kako bi Srbija i Kosovo mogli da napreduju na svojim evropskim putevima”.

“U ovom izveštaju, saglasan sam sa procenom EK da Beograd i Priština moraju da suštinski prodube svoj angažman u dijalogu. Inicijativa predsednika Aleksandra Vučića da pokrene unutrašnji dijalog u Srbiji o budućnosti odnosa sa Kosovom je veoma važna. Bez efektivne i sveobuhvatne normalizacije njihovih odnosa putem dijaloga posredstvom EU, ne može biti trajne stabilnosti u regionu”, podvukao je Mekalister.

Povodom izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o prednosti reformi u Uniji u odnosu na njeno proširenje, Mekalister je rekao da postoji široki konsenzus među državama članicama kao i unutar institucija Unije o tome da ona mora da bude jača i stabilnija pre nego što se eventualno poveća, ali istakao da ne misli da su ta dva procesa u sukobu.

“Ipak, ubeđen sam da reforma EU i proces pristupanja (Uniji) nisu ni u kom smislu u sukobu. Oni mogu da idu ”ruku pod ruku”. Zapadnobalkanska šestorka ima jasnu i čvrstu perspektivu ka EU”, rekao je on i dodao da je EU otvorena da primi nove države kada one “pojedinačno odgovore na kriterijum” za članstvo.

Povezani članci

Han: Dogovor pišu Beograd i Priština

EWB

Španija: Nećemo bojkotovati Samit u Zagrebu zbog učešća Prištine

EWB

Joksimović: Reforme su najbitnije u evrointegracijama

EWB