fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Mekalister: Vučić i Tači dižu normalizaciju na “sledeći nivo”

Dejvid Mekalister; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Predsedavajući Spoljnopolitičkim odbrom Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister kaže da je trenutno nemoguće predvideti sadržaj i datum postizanja mogućeg dogovora između Beograda i Prištine, ali i da su Vučić i Tači opredeljeni da normalizaciju odnosa podignu na “sledeći nivo”.

U svetlu posete predsednika Vučića KiM, ali i neodržanog direktnog sastanka Vučića i Tačija prošlog petka u Briselu, Mekalister u izjavi za Tanjug ocenjuje da izazovi postoje, ali da su predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači pokazali posvećenost podizanju normalizacije odnosa između Beograda i Prištine na “sledeći nivo”.

“Svesan sam da je dijalog veoma izazovan. Ipak, pozitvni signali za izgradnju međusobnog poverenja su tu. Obe strane su obezbedile dolazak predsednika Aleksandra Vučića na sever Kosova. Bilo bi pozitivno ukoliko bi se dijalog nastavio sledećom rundom u Briselu, pre kraja meseca”, kaže Mekalister za Tanjug.

Upitan za razlike u stavovima strana u dijalogu i međunarodne zajednice oko sadržaja mogućeg konačnog rešenja “kosovskog pitanja”, ali i datuma za njegovo postiznje, izvestilac za Srbiju u EP napominje da su Beograd i Priština ti koji zajedno odlučuju “o temama i vremenskom okviru” pregovora, dok EU ima ulogu pomagača u dijalogu.

“Trenutno nije moguće predvideti niti sadržaj, niti datum mogućeg dogovora”, izjavio je Dejvid Mekalister.

On je naglasio da bi sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila na dobrobit, kako za budućnost i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana, tako i cele Evrope.

Povezani članci

“SAD i EU ignorišu Berlin, podrška korekciji granica”

EWB

Šib: Razmišlja se o specijalnom izaslaniku, ali format dijaloga ostaje isti

EWB

Kukan: EU jasno pokazala nedostatak vođstva u dijalogu

EWB